Hlavní obsah

Za čachry na radnici v Židenicích potvrdil soud podmínky

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Marně se snažili zvrátit tresty politici a zástupci stavebních firem usvědčení z čachrů při zadávání veřejných zakázek na radnici v Brně-Židenicích. Jejich odvolání Krajský soud ve čtvrtek smetl ze stolu.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Nesida, bývalý místostarosta Brno–Židenice, a někdejší radní Brno–Židenice Marián Hnát (ČSSD) u brněnského městského soudu v listopadu 2015

Článek

Politici a zástupci stavebních firem si v Židenicích před pěti lety udělali klub „hochů, kteří spolu mluví,“ jak jej poeticky nazval státní zástupce. Tehdejší místostarosta Jiří Nesiba, radní Marián Hnát a právník radnice Lukáš Rafaj domlouvali se stavbaři podobu tří zakázek.

„Obžalovaní jako zástupci vyhlašovatele manipulovali se zakázkami a předem vybírali vítěze včetně ceny. Vina byla jasně prokázána,“ konstatovala soudkyně odvolacího senátu Šárka Dufková.

Nesiba, Hnát i Rafaj dostali shodně 2,5roční podmínkou, stejně jako jednatel jedné ze společností Jan Trnka. Firmy, které na zmanipulovaných zakázkách vydělávaly, nesmí získat zakázky z veřejného sektoru na dobu od dvou do pěti let. Celkem soud potrestal devět lidí a šest firem.

Státní zástupce: Tresty nejsou dostatečně přísné

Systém fungoval tak, že obžalovaní zmanipulovali veřejné zakázky na opravu školy a dvou činžovních domů. Politici dopředu oslovili několik firem, které se mezi sebou dohodly, kdo zakázku získá. Předem domluvený vítěz na radnici předložil nejlepší cenovou nabídku a ostatní firmy dělaly křoví. Výsledná cena sice nebyla nijak extrémně přestřelená, ovšem státní zastupitelství upozornilo, že podobné praktiky nehodlá tolerovat.

„Obžalovaní před odvolacím soudem jen opakují svoji obhajobu, kterou použili už u Městského soudu. Společné pro všechny je, že se snaží vytrhnout jednotlivé jednání z kontextu a izolují je od zjištěných skutečností. Přitom šlo jasně o koordinovaný předstíraný proces výběru od zadání přes stanovení cenových nabídek po formální výběr předem stanoveného vítěze. Tresty nejsou nepřiměřeně přísné,“ ohodnotil státní zástupce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám