Hlavní obsah

Vrah z arboreta si odsedí 18 let vězení. Vraždil zvlášť surovým způsobem, řekl soud

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Na 18 let za mříže poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci Radúze Šafránka (24) z Brna za to, že surově zavraždil svou bývalou přítelkyni v arboretu Mendelovy univerzity. Šafránek, jehož i v jednací síni střežili těžkooděnci, si rozsudek vyslechl bez jakýchkoliv emocí.

Radúz Šafránek u vrchního souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Pozůstalým musí také podle soudu zaplatit 2,1 miliónu korun. VS tak potvrdil verdikt Krajského soudu v Brně z loňského 16 listopadu, proti kterému se Šafránek i rodina oběti odvolali.

„Zcela jsme se ztotožnili se skutkovými i právními závěry krajského soudu. Jde o učebnicový příklad uzavřeného řetězce nepřímých důkazů, které Šafránka jednoznačně usvědčují. Trest, uložený mírně nad polovinou zákonné sazby, která v tomto případě činí 15 až 20 roků, je přiměřený. To s ohledem na to, že obžalovaný vraždil zvláště surovým způsobem a také proto, že jeho resocializace je podle znalců značně ztížená,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Foto: Petr Marek, Právo

Radúz Šafránek u Vrchního soudu v Olomouci.

Zákeřnou, brutální vraždu, která otřásla Brnem, obžalovaný spáchal loni 8. března. Tehdy se vydal na domluvenou schůzku se svou stejně starou bývalou přítelkyní, do jejíž přízně se snažil několik týdnů marně znovu vloudit. Tentokrát za ní nešel s květinou, ale s ukrytým bojovým nožem.

25 ran nožem

Dívce velkou intenzitou zasadil nožem pětadvacet ran do obličeje, břicha, zad, rukou i nohou. Tři rány pronikly až do lebky a zasáhly mozek. Napadená se surovému útoku bránila, ale zranění vedla k okamžité smrti. Neměla nejmenší šanci přežít.

Šafránek se k činu nikdy nepřiznal. Tvrdil, že v době vraždy byl na procházce v okolí Brna. Svědci ho však identifikovali na kamerových záběrech. Vražednou zbraň sice kriminalisté nenašli, poblíž těla ale zajistili pouzdro na útočný nůž a na něm byla DNA zavražděné i Šafránka.

Podle znalců, kteří ho označili za narcistickou osobnost s tím, že agresivita v něm mohla růst dlouhou dobu, zřejmě rozchod s dívkou neunesl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám