Hlavní obsah

Za pokus o vraždu pardubické krejčové potvrdil vrchní soud 15 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Vrchní soud v Praze v úterý potvrdil 15letý trest odnětí svobody pro nezaměstnaného Tomáše Labutě. V loňském květnu se pokusil zavraždit v pardubickém krejčovství ženu, které chtěl ukrást peníze na nákup počítače. Napadená žena se ubránila a skončila s vážným zraněním.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Tomáš Labuť se snažil u soudu krýt obličej listem papíru.

Článek

Vrchní soud na základě mužova odvolání snížil částku, kterou musí Labuť krejčové zaplatit za způsobenou nemajetkovou újmu. Místo tří miliónů korun má ženě zaplatit pouze milión, dalších zhruba 200 tisíc korun žena dostane za újmu na zdraví. Se zbytkem nároku ji soud odkázal na občanskoprávní řízení.

Sedmadvacetiletý pachatel na ženu zaútočil loni 18. května v dopoledních hodinách. Do krejčovství přišel zamaskovaný – měl šátek přes obličej a kapuci přes hlavu.

Pětapadesátiletou krejčovou bodl nožem do krku a ramene, žena po krátkém přetahování o nůž upadla na zem a pachatel ji začal kopat a mlátit. Napadené se přesto podařilo utéci na ulici, kde jí pomohl kolemjdoucí.

Žena s přerušenou vnitřní krční žílou skončila v nemocnici, kde ji zachránila rychlá operace. Policisté pachatele zadrželi několik minut po činu.

Na napadení si prý nepamatuje

Podle obhájkyně pachatele Dobromily Markové muž vůbec nechtěl nůž použít, prý ho měl jen na zastrašení a na bodnutí ženy si nepamatuje. Krejčová si údajně zranění způsobila sama pádem na zem. „Nečekal jsem, že se na mě s takovou zuřivostí vrhne, já jsem se prakticky pouze bránil,” citovala Marková pachatelovo prohlášení. Předseda odvolacího senátu Martin Zelenka ale jeho argumentům neuvěřil.

Právnička Marková také u soudu kritizovala psychologický posudek, podle kterého Labuť žije parazitickým způsobem života ve společné domácnosti s matkou a babičkou. Pachatel, který má pouze základní vzdělání, prý doma pomáhal a nepracuje z toho důvodu, že ho kolegové údajně šikanovali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám