Hlavní obsah

Soud řeší žalobu zbrojaře Smrže na stát, za stíhání chce 31 miliónů

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud pro Prahu 2 se ve čtvrtek vrátil k projednávání žaloby zbrojaře Michala Smrže na Českou republiku. Smrž žádá po ministerstvu spravedlnosti více než 31 miliónů koruna jako odškodné za trestní stíhání v kauze nákupu tatrovek pro českou armádu. V něm byl obžalovaný z pokusu o podvod, soudy jej před dvěma lety obžaloby zprostily. Od ministerstva spravedlnosti dostal 180 tisíc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zbrojař Michal Smrž na archivním snímku

Článek

Soudkyně Zdeňka Burdová začala žalobu projednávat už loni v květnu, tehdy ji ale vrátila k doplnění důkazů.

Smrž žádá odškodné především za ušlý zisk ze společností, v nichž nemohl kvůli svému stíhání působit. Požaduje ale i nemajetkovou újmu za délku trestního řízení (které trvalo v podstatě tři roky), charakter trestného činu (za pokus o podvod mu hrozilo pět až deset let vězení) ale i psychické problémy.

Psychická újma

Podle svého právníka Jana Beneše má Smrž v důsledku stíhání například problémy s atopickým ekzémem a také psychikou.

„To jsou zásadní kritéria pro to, abychom si uvědomili, že ta újma, kterou žalovaná strana uhradila v necelé částce 200 tisíc, je symbolická. Soud by měl zvážit jiné finanční dimenze,“ prohlásil Beneš.

Smrž se podle jeho slov s trestním stíháním těžko sžíval, zvlášť když byl obviněn neprávem. Soudy pravomocně rozhodly, že žalovaný skutek nebyl trestným činem. „V očích veřejnosti byl klient vnímán jako podvodník, a to právě v důsledku nezákonného rozhodnutí,“ podotkl Beneš.

Burdová ve čtvrtek provedla několik listinných důkazů a jednání odročila na únor, kdy chce vyslechnout předvolané svědky.

Exministr žalobu stáhl

Podle obžaloby chtěl Smrž s bývalým ministrem obrany Martinem Bartákem od představitelů Tatry úplatky za vyřešení problémů se zatěžkávacími zkouškami, které měla firma při dodávce několika stovek terénních aut.

Tehdejší první náměstek ministryně obrany Barták prý při návštěvě USA, kam odjel v únoru 2008 jako člen delegace premiéra Mirka Topolánka (ODS), neúspěšně požadoval po předsedovi dozorčí rady Tatry Williamu Cabanissovi úplatek pět miliónů dolarů (přes 80 miliónů korun). Penězi si firma měla zajistit hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem.

Smrž se zase měl snažit vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv a kontakty na představitele českého ministerstva obrany i vlády. Soud oba muže pravomocně osvobodil v prosinci 2014.

Barták, původně žádal po ministerstvu za své stíhání 200 tisíc korun, když mu ministerstvo - stejně jako Smržovi - loni přiznalo písemnou omluvu a 180 tisíc, svou žalobu stáhl.

Reklama

Související články

Exministr Barták půjde před soud

Bývalý ministr obrany Martin Barták (za ODS) byl ve čtvrtek obžalován z korupce v případu nákupu vozů značky Tatra pro českou armádu. Právu to potvrdil...

Výběr článků

Načítám