Hlavní obsah

Ve zřícené českotřebovské hale si podávají znalci dveře

Právo, ner

Prakticky všechny zúčastněné strany, které mají vztah ke zřícení střechy nové sportovní haly v sobotu 14. ledna v České Třebové, se připravují na budoucí soudní jednání a samy do ruin posílají své znalce. Zatím zajišťují vzorky materiálu dostupného v ruinách a studují dokumentaci, která by mohla svědčit o vině.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zřícená střecha nové sportovní haly v České Třebové

Článek

Svého znalce vyslala na místo v první řadě Policie ČR, aby získala indicie pro vyšetřování, které je vedeno jako přečin obecného ohrožení z nedbalosti proti neznámému pachateli.

„Za policii jsme přizvali k důkladnému ohledání budovy i nezávislého soudního znalce, který nemá co do činění se stavaři a konstruktéry stavby,“ ujistila policejní mluvčí Lenka Vilímková. Podle informací Práva původně policií vyžádaný znalec sám požádal o zproštění této povinnosti.

Obával se, že by mohlo být jeho stanovisko u soudu zpochybněno pro podjatost. Své znalce si objednává i investor stavby, Pardubický kraj. Hejtman Martin Netolický (ČSSD) trvá na tom, aby odborník nebyl z regionu a prokazatelně neměl vztah ani k projekční kanceláři, ani ke zhotoviteli.

Odborný tým 

„Stanovení viny je věcí policie. My chceme mít další oči, aby se podívaly na samotný projekt a na konstrukci vazníků. Bude to externí pohled někoho, kdo nemá žádné vazby na náš region, na kohokoliv z účastníků stavby,“ ujistil hejtman.

Vlastní poznatky a možné argumenty pro svou nevinu chce získat i zhotovitel stavby, litomyšlská společnost Profistav. „Situaci věnujeme maximální pozornost, neprodleně byl ustanoven odborný tým zahrnující stavební specialisty a znalce v daném oboru,“ ujistil generální ředitel stavební firmy Tomáš Zavřel.

Kontrola jiných staveb

Odborné posouzení zřejmě bude mít pro soud i dodavatel dřevěných vazníků pro střechu třebovské haly, pražská společnost Cecolegno, specialista na vysokopevnostní vrstvené dřevěné konstrukce. Její vyjádření Právo nezískalo.

Znalci a specialisté jsou navíc aktuálně žádáni na další podobné stavby Profistavu, například na tělocvičnu v Mníšku pod Brdy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám