Hlavní obsah

Koně byli bez krmení i podestýlky, v mrazu jim šlo o život. Úředníci je odebrali

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Zvířata uvázaná v chatrném přístřešku — bez vody, krmení a podestýlky. Takový byl čtvrteční obrázek v koňském útulku ve Vejprnicích na Plzeňsku, který provozuje občanské sdružení Dream Horse (Kůň snů). Z podnětu státní veterinární správy rozhodl přímo na místě kompetentní úředník o odebrání tří koní. Zvířata za asistence policie odvezl Karel Bobál z tachovské záchranné stanice živočichů.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Koně byli odvezeni za asistence policie.

Článek

„Na konci minulého týdne jsme tam provedli dvě kontroly a zjistili, že koně přežívají v nevyhovujících podmínkách, kdy jim šlo s ohledem na současné mrazivé počasí skutečně o život,“ uvedl Richard Bílý z Krajské veterinární správy v Plzni.

Proto veterináři okamžitě dali podnět příslušnému úřadu k zahájení správního řízení pro porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání.

„Současně jsme navrhli, aby úřad přijal předběžné opatření, a to okamžité umístění koní do dočasné náhradní péče,“ dodal Bílý.

Zvířata podle něho byla již apatická. „Potřebovali jsme, aby se s tím něco rychle udělalo. V těchto klimatických podmínkách se může stav koní výrazně zhoršit ze dne na den. Sehnali jsme i chovatele, který se o koně dočasně postará. Nyní bude probíhat správní řízení a výsledkem může být i definitivní odebrání zvířat,“ uzavřel Bílý.

Oficiální zástupce sdružení Dream Horse Pavel Mazan do telefonu pouze uvedl, že pokud mu úřady zvířata odeberou, bude se bránit žalobou.

„Lítám dneska po doktorech, tak tam nemohu být,“ vysvětlil, proč do útulku nepřišel a před úředníky se tak neobhájil.

Mazan tvrdil, že zvířata jsou v pořádku a dostávají krmení a vodu každý den.

Reklama

Výběr článků

Načítám