Hlavní obsah

Přepadl vlastní matku, ve vězení by měl strávit dalších 13 a půl roku

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

Na 13 a půl roku do věznice se zvýšenou ostrahou poslal Krajský soud ve Zlíně opakovaně trestaného recidivistu Z. S. z Kroměřížska. U soudu se muž zpovídal z fyzického napadení bezdomovce a loupežného přepadení vlastní matky, kterou několikrát udeřil pěstí a poté ji zkopal.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Za napadení matky, bezdomovce a předešlou recidivu dostal mnohokrát trestaný muž tvrdý trest.

Článek

Recidivista se vrátil v prosinci 2015 po dlouhé době z výkonu trestu, své sklony k trestné činnosti však potvrdil už za několik měsíců. Podle obžaloby loni v červnu brutálně napadl ve squatu na okraji Kroměříže známého a o tři dny později oloupil vlastní matku.

Obžalovaný rvačku ve squatu přiznal. Prý tam hledal těhotnou přítelkyni a nikomu nechtěl ublížit. Údajně se obával, že ho druhý muž chce napadnout nožem, kopy se prý jen bránil.

K napadení matky na policii podle ČTK uvedl, že měli verbální konflikt a že do ní jen strčil. Loupež odmítl a u soudu věc již nekomentoval. „Těch činů lituji,“ řekl ve své závěrečné řeči ve čtvrtek u krajského soudu ve Zlíně.

Devětkrát trestaný

Při zmiňované rvačce ve squatu podle státního zástupce Lea Foltýna obžalovaný opakovanými kopy do hlavy zlomil poškozenému čelist. Rehabilitace po zranění trvala několik měsíců.

Matce pak podle obžaloby recidivista vyhrožoval zabitím, napadl ji údery pěstí i kopy a sebral jí zlaté šperky v hodnotě 7000 korun.

Obžalovaný byl v minulosti již devětkrát trestán za majetkovou i násilnou trestnou činnost. Za zastřelení muže si odpykal 13,5 roku.

Měl by přemýšlet tak, aby při svých činech druhému neublížil
Radomír Koudela, soudce

Naposledy byl odsouzen loni za napadení ženy v Kojetíně na Přerovsku na 22 měsíců nepodmíněně. Zlínský soud ve čtvrtek ukládal souhrnný trest i za tento skutek.

Obžalovaného navíc vyšetřuje i policie v Plzeňském kraji pro brutální útok na dalšího muže. I oba posledně zmíněné skutky obžalovaný údajně spáchal po propuštění z výkonu trestu.

Krátký čas na resocializaci 

Soud se zabýval i osudem obžalovaného, který neměl příliš prostoru na resocializaci po propuštění z vězení po více než třinácti letech.

„Je to konkrétní člověk o svobodné vůli. Může se rozhodnout, jak bude konat. Pokud ne, je osobou, která má definované psychické choroby a neumí ovlivňovat své jednání. Nejenom svoboda je základním kamenem ve společnosti, ale i zodpovědnost za své činy. Měl by přemýšlet tak, aby při svých činech druhému neublížil. Vina je na straně obžalovaného,“ potvrdil předseda senátu krajského soudu Radomír Koudela.

Rozsudek ještě nenabyl právní moci, obžalovaný se proti němu pravděpodobně odvolá.

Reklama

Výběr článků

Načítám