Hlavní obsah

Nejvyšší soud vrátil lopenickou tragédii k dořešení

Právo, Aleš Fuksa

Nejvyšší soud v Brně řešil ve středu tragédii z Lopeníku. Rozhodl o navrácení spisu státnímu zastupitelství do Uherského Hradiště. Smrt čtyř dívek a odpovědnost za ni ze strany traťového komisaře Petra Pláška, případně organizátora automobilového závodu, společnosti Andrea, s. r. o., při automobilové rally z listopadu 2014 tak zůstává stále nedořešena.

Soud s traťovým komisařem Petrem PláškemVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Nejvyšší soud dal za pravdu ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi (ANO), který ve stížnosti poukázal na pochybení odvolacího Krajského soudu v Brně. Odvolací soud totiž v prosinci 2015 vrátil případ do přípravného řízení s tím, aby státní zástupce zvážil stíhání dalších lidí, zejména firmy pořádající závod. V odvolacím rozsudku senát krajského soudu uvedl, že vina obžalovaného traťového komisaře byla pouze marginální a nejspíš chybovali i pořadatelé AutoGame Rally Show.

Podle ministra spravedlnosti krajský soud v této situaci mohl například změnit právní kvalifikaci a zmírnit Pláškovi trest či jej zcela zprostit obžaloby, ale neměl vracet případ až do přípravného řízení s výzvou, aby žalobci zvážili stíhání dalších lidí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Podle obhájce Petra Pláška Tomáše Vymazala (vlevo) je vina na straně pořadatelů rally.

Akademický výrok

Stejný názor zaujal i NS. „Soudům nepřísluší řešit trestní odpovědnost jiných osob jinak než na základě podané obžaloby,“ sdělil nyní předseda senátu Nejvyššího soudu Petr Šabata. Nejvyšší soud ale v řízení o ministerské stížnosti nesmí zhoršit postavení obviněného, proto podle ČTK rozhodl jen akademickým výrokem. Podle senátu Nejvyššího soudu porušil krajský soud zákon ve prospěch traťového komisaře Petra Pláška.

Pořád chodím po soudech, to víte, že to nikomu nepřidá
Petr Plášek

Rozhodnutí krajského soudu, který Pláškovi zrušil původní, osmnáctiměsíční podmíněný trest, nadále platí. Celý spis nyní poputuje na stůl státního zastupitelství v Uherském Hradišti, které zváží další postup.

Havárie si vyžádala životy čtyř dívek. Stala se v úseku, který měl Plášek coby traťový komisař střežit. „Naše stanovisko, naše obrana zůstávají stále stejné. Já jsem přesvědčený, že hlavní odpovědnost je na straně jiných subjektů než mého klienta, já na tom budu trvat dál,“ řekl novinářům Pláškův advokát Tomáš Vymazal.

Podle Vymazala případ nyní v podstatě začíná znovu. Záleží na dalším postupu státního zastupitelství. Teoreticky nemusí být Plášek vůbec znovu obžalován, stejně tak je možné, že kauza znovu dospěje k hlavnímu líčení. „Pořád chodím po soudech, to víte, že to nikomu nepřidá,“ sdělil ve středu novinářům Plášek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám