Hlavní obsah

Nejdřív křupání a pak to padalo jako karty. Z hroutící se haly v České Třebové narychlo prchalo 80 lidí

– Česká Třebová • Aktualizováno

Ve sportovní hale v České Třebové, jejíž střecha se v sobotu večer zřítila, bylo před pádem podle pořadatelů 80 lidí. Ačkoli pád konstrukce střechy byl poměrně rychlý, všem se podařilo z haly vyběhnout, řekla Renáta Typlová, předsedkyně Florbalového klubu Orlicko-Třebovsko, který v hale spolupořádal turnaj krajských dorosteneckých výběrů.

Zřícení střechy sportovní haly v České Třebové Video: Český Florbal

 
Článek

„Konstrukce se začala hroutit odzadu postupně do plochy. Ty trámy se propadaly směrem do hřiště, sesypalo se to jako hromádka z karet. Šlo to rychle, prostor uniknout tam naštěstí byl,“ řekla Typlová.

Podle ní jeden z diváků před pádem konstrukce cítil, jak padají kuličky polystyrenu. „Potom bylo slyšet křupání těch trámů a najednou to odzadu šlo, nejdřív vyběhla tribuna, pak další,“ řekla předsedkyně.

Typlová se v době pádu střechy vracela do haly. „Najednou proti mně běželi lidi a volali, že padá střecha. Tak jsem šla k oknu, kde se dá podívat do haly, a viděla jsem to. Bylo to šílený,“ řekla.

Foto: David Taneček, ČTK

Poškozená sportovní hala

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Sportovní hala v České Třebové

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policie a hasiči zasahují u tělocvičny v České Třebové

Podle pořadatelů byly v hale před pádem střechy na ploše odhadem čtyři desítky lidí, dalších 20 byli pořadatelé a zbytek diváci. Turnaje se účastnilo osm týmů z několika regionů, hráči byli ve věku od 15 do 16 let. „Řešili jsme náhradní variantu, ale nepovedlo se nám najít v regionu vhodnou volnou halu. Proto jsme turnaj zrušili, nyní se bude na komisi řešit, zda se to bude nějak a někdy dohrávat,“ řekla Typlová.

Střecha haly se zřítila před 21:00, policie uvedla, že při pádu střechy nebyl nikdo zraněn. Na místě zasahovalo šest jednotek hasičů a preventivně byli povoláni i psovodi. [celá zpráva]

Dva účastníci turnaje utrpěli při útěku z haly drobná zranění, záchranná služba je odvezla na chirurgickou ambulanci do Ústí nad Orlicí. Jeden dostal při útěku dveřmi do holeně, druhý upadl a rozsekl si koleno, popsal zranění zhruba šestnáctiletých chlapců mluvčí záchranné služby Pardubického kraje Pavel Svoboda.

Příčinu pádu střechy zjišťují policisté. Zatím není zcela jasné, zda spadla pod tíhou sněhu, nebo z jiného důvodu.

Foto: David Taneček, ČTK

Policista při dozoru u zřícené střechy.

Foto: David Taneček, ČTK

Poškozená sportovní hala

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Sportovní hala v areálu Vyšší odborné školy a Střední školy technické v České Třebové

Halu v areálu Vyšší odborné školy a Střední školy technické v České Třebové nechal postavit za 58 miliónů korun Pardubický kraj, zkolaudovaná byla 2. ledna. V neděli se měla slavnostně otevřít, ale vedení kraje se rozhodlo ceremoniál zrušit.
Kromě studentů měly halu využívat i sportovní kluby zaměřené na florbal, volejbal a basketbal.
Nová hala má obdélníkový půdorys o rozměrech přibližně 51 krát 26 metrů. V zázemí vzniklo šest šaten, dohromady pro 72 sportovců, a sprchy.

Reklama

Výběr článků

Načítám