Hlavní obsah

Polský turista se ztratil pod vrcholem Sněžky, zachránily ho záblesky z mobilu

Právo, Vladislav Prouza

Velké štěstí měl jedenašedesátiletý polský turista, který ve čtvrtek v podvečer sešel kvůli špatnému počasí z turistické stezky na Sněžce. Po muži úspěšně pátraly desítky záchranářů z Česka i Polska. Turista si pomohl mobilním telefonem, kterým nejprve nahlásil svoji pozici a následně na sebe upozornil záblesky z fotoaparátu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Polák zabloudil mezi krkonošskou Luční boudou a Slezským domem pod vrcholem Sněžky. Turistu od šesti hodin večer nejprve hledala dvacítka českých a polských záchranářů.

„Polští kolegové se na nás obrátili s prosbou o pomoc s tím, že na předpokládaném místě výskytu turisty už pátrají dva jejich skútry. Po další půlhodině jsme dostali informaci, že hledaný oznámil telefonem, že bloudí mimo tyčové značení,“ popsal začátek pátračky náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

Akce nakonec zalarmovala okolo padesátky horských záchranářů připravených vyrazit z okolních stanic. Ztracence záchranáři našli po sedmé hodině večer asi kilometr od výchozí Luční boudy.

Polák na sebe záchranáře duchapřítomně upozornil záblesky fotoaparátu v mobilním telefonu. „Na cestu se vydal jen s turistickými hůlkami, bez rukavic a pokrývky hlavy. I přesto byl naštěstí v pořádku, bez zranění a dokonce bez známek podchlazení. Krátce poté jej záchranný tým předal polským kolegům a ti jej dopravili do místa ubytování na Slezské boudě,“ přiblížil Klepš.

Horám hrozí laviny

Horská služba v Krkonoších, kde nadále platí třetí z pětibodové stupnice lavinového nebezpečí, vydala v pátek ráno výstrahu před silným větrem a nebezpečnými návějemi v lavinových katastrech.

„Lidé, kteří se neumějí v cedulemi označených lavinových oblastech pohybovat, by tam neměli chodit,“ varoval zástupce náčelníka krkonošské horské služby Pavel Jirsa.

Krkonoše čelí nebezpečí takzvaných deskových lavin, kdy může spadnout v podstatě jakákoliv z nestabilních na sobě poskládaných vrstev sněhu. Způsobit lavinu může i jediný neopatrný turista.

Reklama

Výběr článků

Načítám