Hlavní obsah

Policie dopadla muže, který měl vyhodit ženu z balkónu a zavraždit ji

Právo, Ludmila Žlábková
Liberec

Liberecký okresní soud poslal ve čtvrtek do vazby třicetiletého Rumuna, jehož kriminalisté podezírají z vraždy o šest let mladší Ukrajinky. Policisté zločin vyšetřovali od loňského 10. srpna, kdy na linku 158 oznámil všímavý svědek, že z balkónu ve zvýšeném přízemí jednoho z libereckých paneláků někdo vyhodil ženské tělo, nějaký muž s ním začal manipulovat a poté ho odvlekl pryč.

Policie a žalobce k dopadení podezřeléhoVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

„I když toto první upozornění bylo na hranici bizarnosti, ukázalo se jako správné,“ řekl novinářům Ondřej Musil, náměstek pro trestní řízení krajského ředitelství policie v Liberci. Policisté se ihned vypravili do Vaňurovy ulice poblíž autobusového nádraží. V uvedeném bytě našli nezletilé dítě a na stovku trasologických stop a dalších indicií, z nichž bylo patrné, že tu došlo k trestnému činu.

„Komplikací bylo, že jsme neměli tělo. V řádech hodin jsme zorganizovali poměrně masivní pátrací akci a po dvou dnech bylo skutečně v křoví na březích řeky Nisy nalezeno mrtvé tělo oběti,“ doplnil krajský ředitel policie Vladislav Husák.

„Kriminalistům ztěžoval situaci také fakt, že byl zločin spáchán v komunitě cizích státních příslušníků. Navíc v mezidobí, kdy jsme pátrali po těle mrtvé ženy, pachatel odjel do Rumunska,“ dodal Musil.

Byl v podmínce

Třicetiletý Rumun, který žil v Česku čtyři roky, ale od počátku patřil do úzkého okruhu podezřelých. Oběť znal, ale nebyl mezi nimi příbuzenský ani partnerský vztah. V ČR byl již vyšetřován pro dva násilné trestné činy a byl v podmínce. „Jeho zadržení a následnému obvinění přecházelo vydání evropského zatýkacího rozkazu,“ dodal Musil.

„Vyšetřování je teprve na začátku, trestní řízení bylo zahájeno na počátku týdne. Bude nutné vyslýchat řadu svědků, proto k motivaci ani okolnostem činu není možné poskytovat žádné další konkrétní informace,“ nebyl příliš sdílný dozorující státní zástupce Radim Kadlček.

Uvedl pouze, že z právní kvalifikace vyplývá, že se skutek udál zvlášť trýznivým způsobem. „Kdyby byl motivem majetkový prospěch, pak by právní kvalifikace zněla jinak,“ upozornil.

Cizinci, obviněnému ze zločinu vraždy spáchané zvlášť trýznivým způsobem, hrozí trest odnětí svobody na 15 až 20 let nebo trest výjimečný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám