Hlavní obsah

Autobus s dětmi uvázl na přejezdu, řidiči hrozí až pět let ve vězení

Právo, Petr Kozelka
Blansko

Jen kousek chyběl k tomu, aby se železniční přejezd ve Skalici nad Svitavou na Blanensku stal místem tragédie. Na přejezdu totiž uvázl linkový autobus se čtyřiceti dětmi, odjet se mu podařilo jen těsně předtím, než místem projely dva vlaky.

BEZ KOMENTÁŘE: Autobus uvízl na přejezduVideo: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Řidič autobusu Josef Žubor stanul ve středu před Okresním soudem v Blansku, kde mu za obecné ohrožení hrozí až pět let vězení. K celé události došlo loni na konci listopadu. Podle obžaloby vjel třiašedesátiletý Žubor na přejezd přesto, že blikala červená světla.

„Současně mu také situace nedovolovala bezpečné přejetí, protože za přejezdem stála kolona vozidel. Byl nucen zastavit na přejezdu, když došlo ke sklopení závor a jedna z nich padla na střechu autobusu. V autobuse bylo přibližně 40 dětí a tři dospělí. Spěšný vlak, který v tu dobu projel přejezdem, je průměrně obsazen více než 140 lidmi,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce.

Značně nebezpečnou situaci pomohl vyřešit řidič nákladního automobilu, který stál v opačném směru. Ještě předtím, než se spustily závory, totiž popojel kousek na přejezd, čímž uvolnil místo autobusu, který se tak dostal alespoň částečně mimo koleje.

Řidič: Červená světla neblikala

Když na autobus spadla závora, Žubor vystoupil, beze spěchu obhlédl situaci a pak nechal dva cestující z autobusu, aby mu závoru zvedli. Nato v klidu odjel, aniž se zajímal o osud nákladního auta, které kvůli němu uvázlo pod druhou závorou.

Řidič autobusu před soudem tvrdil, že na přejezd vjel ve chvíli, kdy červená světla ještě neblikala. Navíc si stěžoval na to, že ačkoli byla komunikace kvůli rekonstrukci pro běžný provoz uzavřena, kromě vozidel s povolením vjezdu a autobusů po ní běžně jezdila i auta, která tam prý neměla co dělat.

„Řidiči osobních automobilů nerespektovali zákaz vjezdu a situace u přejezdu se často vyhrocovala, protože na obou stranách byla silnice zúžená. Do stejné situace jako pan Žubor se mohl dostat kdokoli z nás, nevěděli jsme, jestli nám za přejezdem nebude někdo překážet,“ hájil svého kolegu jeden z autobusáků.

„Obžalovaný mohl celou situaci předvídat,“ upozornil ale státní zástupce. Případ bude u blanenského soudu pokračovat výslechy dalších svědků v březnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám