Hlavní obsah

Mráz a sníh zastavily pyrotechniky u Vrbětic

Právo, Jiří Růžička

Sníh a mráz zastavily práci pyrotechniků pracujících na likvidaci následků výbuchů v areálu bývalých muničních skladů u Vrbětic na Zlínsku. Právo o tom informovala mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková.

Foto: Policie ČR

Vybuchlý sklad ve Vrběticích (archivní foto)

Článek

„Kvůli extrémně zhoršeným povětrnostním podmínkám jsme na nezbytně nutnou dobu přerušili některé odborné pyrotechnické činnosti ve Vrběticích. V ohledání místa činu budeme pokračovat, jakmile k nám budou klimatické podmínky přívětivější,“ sdělila mluvčí.

V minulém týdnu se průměrná teplota v epicentru exploze v bývalém muničním areálu ve Vlachovicích-Vrběticích pohybovala podle Kozumplíkové kolem patnácti stupňů pod nulou.

Nepřehledný terén

„To velmi znesnadnilo, až znemožnilo práci pyrotechniků při ohledání místa činu. Pozastavení prací navrhla odborná pyrotechnická komise. Zemina a trosky jsou natolik promrzlé, že od nich nelze oddělovat munici a její komponenty,“ vysvětlila mluvčí.

„Během dvou uplynulých nocí navíc přímo v epicentru napadlo až 30 centimetrů sněhu, což znamená, že se pyrotechnici nemohou bezpečně pohybovat v terénu, nevidí, do čeho najíždí a kam šlapou, nelze tedy dělat primární rekognoskaci terénu. Velitel zásahu po přihlédnutí k doporučení pyrotechnické komise rozhodl o pozastavení pyrotechnických činností,“ dodala Kozumplíková.

I při pozastavení práce bude denně jeden pyrotechnik věnovat pozornost průzkumu epicentra, zjišťovat venkovní teplotu, množství sněhu a stav půdy a trosek zdiva. „Délku pozastavení pyrotechnických činností nelze v tuto chvíli odhadnout,“ uzavřela Kozumplíková.

Varují před vstupem do areálu, hrozí exploze

Policisté v posledních dnech zaznamenali pokusy o vniknutí do střežené a oplocené zóny muničních skladů u Vrbětic, šetří je jako přestupek proti majetku, za který hrozí ve správním řízení několikatisícová pokuta.

„Upozorňujeme obyvatele přilehlých obcí, že do střeženého prostoru je nadále zakázán vstup. Vnitřní část oploceného prostoru je stále kontaminována municí v různých stupních poškození, u níž nelze vyloučit možnost nenadálé exploze a tím i přímé ohrožení života,“ varovala Kozumplíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám