Hlavní obsah

Prahu vyděsila detonace na Karlově náměstí. Byla to petarda

Aktualizováno

Policisté ve čtvrtek v podvečer uzavřeli část Karlova náměstí v Praze kvůli „detonaci nezjištěného předmětu“. Po několikahodinovém zkoumání došli policisté k závěru, že šlo zřejmě o výbuch zábavní pyrotechniky, což na Twitteru potvrdil i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Exploze měla způsobit i zranění 16leté dívky, podle záchranářů ale nakonec ošetření nepotřebovala.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zasahuje na místě detonace petardy na Karlově náměstíVideo: Dana Kysučanová, Novinky

 
Článek

„Dnešní výbuch na Karlově náměstí v Praze byl podle dostupných informací vandalismem a jednalo se o výbuch zábavní pyrotechniky. Nešlo o čin s teroristickým podtextem,“ napsal ministr Chovanec na Twitteru s tím, že policie dál pátrá po pachateli.

Oznámení o události policisté dostali krátce po 17. hodině. K detonaci došlo v prostoru veřejného telefonního automatu. „Policisté uvedené místo uzavřeli a přivolali kriminalisty a policejního pyrotechnika,“ informovala mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Foto: Novinky

Policisté zkoumají místo detonace na pražském Karlově náměstí

Ještě po půl deváté večer policisté pomocí vysokozdvižné plošiny ohledávali prostor nad telefonní budkou, zkoumali také auta zaparkovaná v okolí a kontrolovali kanály.

Podle Zoulové na místě zajistili potřebné stopy a „fragmenty detonace“. „Tyto důkazy budou následně podrobeny odbornému znaleckému zkoumání. Již prvotní informace však nasvědčují tomu, že v tomto případě došlo k neodborné manipulaci se zábavní pyrotechnikou,“ uvedla mluvčí.

Foto: Novinky

Policisté na pražském Karlově náměstí vyšetřují okolnosti hlášené detonace

Policie původně informovala o tom, že detonace zranila 16letou dívku, ta však nakonec péči lékařů nepotřebovala. „Její stav nevyžadoval ani převoz do nemocnice, ani ošetření na místě,” řekl Novinkám mluvčí pražských záchranářů Dominik Horn.

Policie k tomu později dodala, že použití pyrotechniky v nevhodném prostoru pravděpodobně způsobilo kolemjdoucí mladé dívce psychický šok.

Dopravní komplikace

Kvůli vyšetřování incidentu policie v nejbližším okolí omezila dopravu. Uzavřen byl průjezd náměstím od magistrály k Vltavě mezi ulicí Odborů a Resslovou. Kolem 21. hodiny byl provoz plně obnoven.

Foto: Novinky

Policisté na pražském Karlově náměstí vyšetřují okolnosti hlášené detonace

V posledních dnech s blížícími se oslavami Silvestra a Nového roku přibývá v ulicích českých měst detonací různých dělbuchů a petard. Policie v souvislosti s dnešní událostí upozorňuje, že to nemusí zůstat bez trestu.

„V době zvýšených bezpečnostních opatření nemohou policisté podobné události podceňovat a musí k nim přistupovat s maximální odpovědností. Osoby, které takovým způsobem s pyrotechnikou nakládají a vystavují sebe i své okolí nebezpečí, mohou být za své jednání i trestně odpovědné,“ doplnila Zoulová.

Reklama

Výběr článků

Načítám