Hlavní obsah

Za uvolněné kolo pražské sanitky nemůže nikdo cizí, zjistila policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská policie ukončila vyšetřování případu uvolněného kola u sanitky záchranné služby, které jí upadlo v říjnu. Policie nezjistila podezření na trestný čin a spis předala úředníkům do správního řízení, aby se zabývali možným pochybením řidiče.

Foto: Novinky

Sanitce upadlo kolo

Článek

„Pražská policie v těchto dnech definitivně ukončila prošetřování okolností říjnové dopravní nehody v ulici V Holešovičkách. Spisový materiál policisté doplnili o vypracovaný odborný znalecký posudek a postoupili do správního řízení úředníkům Magistrátu hlavního města Prahy,“ uvedla mluvčí policie Andrea Zoulová.

Správní orgán se bude mimo jiné zabývat tím, jak si řidič auto před jízdou zkontroloval.

Podle ní nebylo zjištěno úmyslné jednání třetí osoby. „Policisté na základě provedeného šetření nezjistili, že by se v dané věci jednalo o podezření z trestného činu či přestupku, a uložili věc ad acta (jako vyřízenou),“ konstatovala Zoulová.

Klíč a checkpointy

Ukončení vyšetřování potvrdil Novinkám i mluvčí záchranářů Dominik Horn. „Poskytli jsme policii veškerou součinnost, materiály i videozáznamy, nakonec nebylo zjištěno cizí zavinění. Zavedli jsme několik opatření, aby se tyto situace neopakovaly, mimo jiné také momentový klíč, který umožňuje stejné dotažení šroubů,“ řekl Horn s tím, že záchranná služba nyní počká na rozhodnutí magistrátu.

Kontrola kol na sanitkáchVideo: Novinky

Nehoda se stala počátkem října, když sanitka převážela ženu v ohrožení života. „Došlo k dopravní nehodě, při které se uvolnila zadní dvojmontáž pneumatik (tuplák), která narazila do jednoho stojícího a jednoho jedoucího osobního auta,“ popsal nehodu v říjnu mluvčí záchranářů Dominik Horn.

Záchranná služba následně podala trestní oznámení na neznámého pachatele, protože se to stalo již podruhé. Poprvé bylo uvolněné kolo u jiné sanitky v září, kdy v ní jel pouze řidič. Záchranná služba následně přijala opatření, které spočívalo v nákupu tzv. checkpointů. Jsou to žluté plastové čepičky ve tvaru šipky. Ty mají řidičům umožnit pohledem rychle zkontrolovat, zda nejsou povolené matice.

Reklama

Související témata:

Související články

Za nehodami sanitek je možná šílenec

Opakující se nehody sanitek kvůli upadnutému kolu děsí pražské záchranáře, ale i obyvatele Prahy jako jejich potenciální pacienty. Zda s životy Pražanů...

Výběr článků

Načítám