Hlavní obsah

Muž podle obžaloby před dalšími lidmi znásilnil ženu, nikdo jí nepomohl

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Děsivou noc, na kterou zřejmě do konce života nezapomene, prožila na začátku března pětatřicetiletá žena. Podle obžaloby ji v jednom z brněnských bytů několik hodin mlátil a nakonec znásilnil o rok starší Jan Eliáš. U trýznění přitom měli být další tři muži, ženě ale nikdo z nich nepomohl. Eliášovi nyní hrozí u brněnského krajského soudu až 12 let vězení.

Jan Eliáš u brněnského krajského souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

„Obžalovaný nejprve ve svém bytě poškozenou vulgárně slovně napadal, potom ji začal bít a škrtit. Svázal jí nohy, částečně svlékl a začal ji polévat vodou. Když se bránila, donutil ji, aby dala ruce za záda a svázal je. Kolem hlavy jí omotal potravinářskou fólii a přes hlavu jí natáhl igelit. Pak jí igelit z hlavy odmotal a lil na ni krabicové víno, které pak olizoval,“ popsala státní zástupkyně.

Pokaždé, když jsem se chtěla bránit, tak mě bil ještě víc.
poškozená

Po několika hodinách prý Eliáš ještě přitvrdil. „Se záměrem uspokojit svůj sexuální pud poškozenou přiměl k orálnímu styku, tlačil jí penis do úst a vyhrožoval jí zabitím a také tím, že ji znetvoří. Ženě nikdo z přítomných nepomohl, protože se obžalovaného báli,“ dodala státní zástupkyně.

Utrpěla psychický otřes

Eliáš se před soudem zaklínal, že se ničeho nedopustil. Při výslechu na policii sice přiznal sexuální kontakt, ale to prý jen proto, že byl tehdy pod vlivem drog. „Všechno jsem jim odkýval, stejně mě nikdo neposlouchal. Věřil jsem, že se moje nevina prokáže později. Skutečně jsem se s nimi ten den viděl, protože potřebovali prodat drogy. Řekl jsem jim, že se projdeme městem a něco prodáme, protože mě každý zná. Pak byli u mě, ale to jsem jim dal jen najíst a napít,“ prohlásil před soudem Eliáš.

Žena, která měla být obětí znásilnění, utrpěla podle lékařů psychický otřes a dodnes si nese následky. „Vůbec nevím, proč mě napadl. Pokaždé, když jsem se chtěla bránit, tak mě bil ještě víc a šeptal mi do ucha, že ho vzrušuje krev. Myslela jsem, že mě zabije po tom všem, co mi udělal. Ti ostatní se tvářili, jako by se nic nedělo. Poté, co mě znásilnil, mě nakonec pustil,“ vzlykala žena. „Lže a všechno si vymyslela,“ suše konstatoval Eliáš.

Senát v čele s Danielem Plškem bude pokračovat v projednávání případu výslechy dalších svědků a znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám