Hlavní obsah

Exřediteli věznice Líbalovi soud potvrdil tříletou podmínku za podplácení

Tábor
Aktualizováno

Odvolací soud v Táboře uložil ve středu bývalému řediteli litoměřické vazební věznice Tomáši Líbalovi tříletou podmínku za podplácení. Potvrdil tak trest, který v srpnu vynesl okresní soud. Líbal se podle obžaloby snažil podplatit svého nadřízeného, bývalého generálního ředitele Vězeňské služby Pavla Ondráška. Chtěl tak získat zpět místo náměstka generálního ředitele Vězeňské služby.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Tomáš Líbal (vpravo) se svým obhájcem Zdeňkem Košinem u soudu. Archivní snímek

Článek

„Ten nejdůležitější trest podmíněné odnětí svobody zůstal stejný. Ale shledali jsme, že ten trest byl mírný, a proto jsme v těch dalších vedlejších trestech podstatně přitvrdili,” řekl předseda senátu táborského soudu Petr Černý.

Krajský soud tak například zvýšil peněžitý trest pro Líbala šestinásobně na 600 tisíc korun. Dále mu zakázal činnost na devět let, přičemž okresní soud mu v tomto případě nařídil šestiletý trest.

Devět hodin nahrávek

Obžaloba byla postavená především na nahrávkách rozhovorů ze schůzek mezi Líbalem a Ondráškem z loňského roku. První schůzka byla v červnu v Pracově na Táborsku, právě tam údajně Líbal Ondráškovi nabídl úplatek, a sice měsíční provizi ve výši 100 tisíc korun ze stavebních zakázek. Právě o nich by z pozice náměstka rozhodoval.

Ondrášek ihned kontaktoval Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) a na další setkání už přišel s odposlouchávacím zařízením. Vyšetřovatelé i žalobci měli k dispozici celkem devět hodin nahrávek ze schůzek a další z odposlouchávaných telefonů.

Obžalovaný, jenž v minulosti zastával rovněž funkci ekonomického náměstka ředitele Vězeňské služby, od začátku procesu vinu popírá a tvrdí, že případ má politické pozadí.

U soudu Líbal apeloval i na lidský přístup a žádal také, aby vzal soud v potaz poměry ve Vězeňské službě.

Reklama

Související články

Bývalý ředitel věznice prý vydíral šéfa

Krajský soud v Táboře začal v úterý řešit kauzu bývalého ředitele litoměřické vazební věznice Tomáše Líbala. Podle obžaloby v loňském roce vydíral a podplácel...

Výběr článků

Načítám