Hlavní obsah

Vrah Mokriš žádal obnovu procesu, soud to zamítl

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Recidivistovi a vrahovi Petru Mokrišovi (44) zamítl ve čtvrtek pražský městský soud návrh na povolení obnovy trestního řízení. Mokřiš byl odsouzen na šestnáct let za těžké ublížení na zdraví, po kterém oběť útoku zemřela. Mokriš svou žádost odůvodňoval tím, že podle jeho bývalé přítelkyně je za smrt muže odpovědný někdo jiný.

BEZ KOMENTÁŘE: Recidivista Mokriš přichází k souduVideo: Novinky

 
Článek

Mokriše poslal před dvěma lety odvolací soud na šestnáct let do vězení, když o dva roky zpřísnil původní čtrnáctiletý trest za fatální těžké ublížení na zdraví. Podle znalců nenapravitelného recidivistu, v té době bez domova, pozvala na sklonku roku 2012 jedenaosmdesátiletá důchodkyně k sobě do bytu v Praze 4 na vánoční polévku.

Mokriš se ale během návštěvy opil a nechtěl z bytu odejít. Dalšího z hostů staré paní, který Mokriše vyzýval k odchodu, napadl pěstmi, až muž spadl na zem a poranil si hlavu. Oba bezdomovci se měli pohádat právě o onu rybí polévku. Po devíti měsících, kdy byl napojený na přístroje, muž v nemocnici zemřel. Krátce po nevydařené návštěvě zemřela i dobrosrdečná hostitelka, která z incidentu měla trauma.

Mokriš si o obnovu požádal proto, že se prý ještě před nástupem do vězení setkal se známými, podle kterých může za mužovu smrt někdo jiný.

Ve Strašnicích u vrby

„Ve Strašnicích je vrba, u které, se scházejí bezdomovci. Jeden se mě ptal, jak je možný, že mě odsoudili, když jsem to neudělal,“ prohlásil Mokriš. Podle jistého Joža, známého Mokrišovy bývalé přítelkyně, měl zemřelému muži ublížit někdo jiný. „Takovej vysokej plešatej z Libně, kterej měl mlátit bezdomovce,“ přiblížil údajného pachatele Mokriš a ve své žádosti navrhoval výslech expartnerky.

Soud nicméně jeho žádost zamítl. „Je naprosto vyloučeno, aby po tom incidentu mohl poškozený z bytu vůbec odejít. Je tedy naprosto vyloučeno, aby mohlo dojít k napadení jinou osobou mimo byt,“ zamítla jednoznačně návrh na výslech svědkyně soudkyně Hana Hrnčířová. Navrhovaná svědkyně navíc v minulosti vypovídala podle Hrnčířové tendenčně za účelem pomoci Mokrišovi.

Recidivista si proti usnesení podal stížnost, kterou projedná Vrchní soud v Praze.

Vraždil před 23 lety

Mokriš také v roce 1993 pro pár tisíc korun zavraždil mladou novinářku deníku Telegraf. S jedenadvacetiletou dívkou se seznámil v baru a poté, co jej dívka pozvala k sobě do bytu, ji čtyřikrát bodl nůžkami do krku a uškrtil kalhotkami.

Za loupežnou vraždu si Mokriš odseděl patnáct let vězení. Tam se ale nijak nepoučil, byl sedmasedmdesátkrát kázeňsky trestán za vyhrožování dozorcům, intoxikaci na cele a podobně. Rovněž byl v minulosti trestán také za krádeže a projev sympatií k nacismu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám