Hlavní obsah

Ostravský soud rozplétá údajné podvody za 48 miliónů

Právo, Aleš Honus

Až pět let za mřížemi hrozí třiačtyřicetiletému německému podnikateli M. M., který podle obžaloby vylákal od několika desítek lidí převážně z Ostravska zhruba 48 miliónů korun výměnou za sliby výrazného zhodnocení. Od pondělka u Krajského soudu v Ostravě vysvětluje, proč peníze lidem nevrátil a proč si myslí, že nešlo o podvod. Pokud se mu to vysvětlit nepodaří, hrozí mu až pět let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na rozdíl od jiného podvodníka, kterému minulý týden stejný soud vyměřil šest let vězení za to, že od několika tisíc lidí vylákal na drobných částkách zhruba šest miliónů korun, není M. M. žádný troškař. Seznam lidí sice čítá „pouze“ šest desítek, ovšem vylákané částky se počítaly v jednotlivých případech v šestimístných sumách, někteří mu dokonce svěřili i více než milión korun.

Velká část lidí, kteří muži poslali peníze, má vysokoškolské tituly, je mezi nimi dokonce i jeden lékař. Muž lidem nasliboval, že jejich investici během jednoho roku zhodnotí až o třicet procent.

Já jsem se penězi svých zákazníků sám neobohatil
obviněný

Působil přitom velmi důvěryhodně. Se svými klienty uzavíral buď obchodní smlouvy o investicích, přestože k tomu neměl příslušnou licenci, anebo si od nich půjčoval na vysoký úrok. Lidé se nakonec nedočkali ani slibovaného zhodnocení, ani svých peněz, které jim podnikatel nevrátil.

Tvrdí, že je nevinen

Po svém zatčení se snažil policii marně přesvědčit, že není podvodník. Přiznal sice, že peníze opravdu vybíral, ovšem nikolivs podvodnými úmysly. „Já jsem se penězi svých zákazníků sám neobohatil,“ řekl u soudu.

Svůj podrobný výslech začal zpochybněním práce české policie. „Paragrafy jsou pro policii cizími slovy. Vyšetřování probíhalo jednostranně. Policie se zabývala pouze výslechy mých zákazníků a všechny relevantní důkazy, které jsem předložil, vůbec nezkoumala,“ řekl u soudu ve své výpovědi, která musela být tlumočena.

Upozornil i na to, že policie vůbec nedopátrala vlastníky účtů, kam peníze svěřené zákazníky posílal. „Odchozí transfery peněz nebyly dohledány a verifikovány. Policejní orgány vůbec nekontaktovaly jednotlivé příjemce peněz, aby zjistily účel použití,“ řekl u soudu.

Soudkyně by měla v následujících dnech vyslechnout řadu poškozených lidí. Zatím nelze odhadovat, kdy by mohl být vyhlášen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám