Hlavní obsah

Těhotnou přítelkyni svázal do kozelce a hodiny dusil, až zemřela

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Tragicky skončilo soužití osmatřicetiletého Pavla Radziszewského a jeho o dva roky mladší přítelkyně. Radziszewski se užíral tím, že jej jeho družka údajně podváděla, a proto ji letos v dubnu v jejich domě na Tišnovsku svázal, dusil a vyslýchal. Žena, která byla ve 23. týdnu těhotenství, jeho výslech nepřežila. Případ začal v pondělí projednávat Krajský soud v Brně, Radziszewskému hrozí až doživotní trest.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Pavel Radziszewski před soudem tvrdil, že ženě nechtěl ublížit.

Článek

„Po předchozí hádce obžalovaný napadl svou družku nacházející se ve třiadvacátém týdnu těhotenství, svázal jí ruce i nohy, položil na postel a po dobu tří hodin ji dusil rukou, potravinářskou fólií a igelitovou taškou. Poškozená na následky dušení zemřela. Obžalovaný její smrt ohlásil až po několika dnech,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce Ivan Hrazdíra.

Chtěl jsem, aby mně řekla, s kým má pohlavní styk.
obžalovaný

Soužití páru žijícího v malé obci mělo daleko k dokonalosti. Oba brali pervitin, byli nezaměstnaní a hádky prý nebyly ničím výjimečným. Radziszewski před soudem nijak nezapíral, že osudný den svou přítelkyni svázal. „Udělal jsem to proto, abych mohl jít opravit auto a aby mezitím nemohla pouštět do domu lidi, kteří s ní měli pak pohlavní styk. Lezli k nám oknem i dveřmi. Nebylo to poprvé, co jsem ji takhle svázal,“ vypověděl.

Když se po opravě auta vrátil do domů, rozčililo jej, že se jí podařilo rozvázat nohy. „Proto jsem jí je svázal kšandami a chtěl jsem, aby mně řekla, s kým má pohlavní styk nebo kdo jí dává drogy. Ale to u nás bylo normální, taková ,Itálie‘. Ona když byla pod drogami, tak byla vzpurná. Protože mě rozčilila, když mi na jednu otázku dává jiné odpovědi, zavázal jsem jí i ústa, aby mohla jen kývat hlavou. Takto jsem pokračoval asi dalších půl hodiny, pak jsem šel nakrmit zvířata. Když jsem odcházel, ještě se usmívala, nechtěl jsem jí ublížit,“ tvrdil Radziszewski.

Ráno si dal pervitin

Po příchodu domů ale prý našel přítelkyni bez známek života. „Hned jsem se ji pokoušel oživit, ale záchranku jsem nezavolal, úplně jsem se zhroutil. Na hlavu jsem jí dal sáček, aby z ní nic nevytékalo na postel. Ráno jsem dělal běžné věci, pak jsem si dojel koupit pervitin, dal jsem si ho do žíly. Tělo jsem vysvlékl donaha a strčil jsem ho do kufru. Nezasloužila si to, jsem hovado,“ dodal muž bez emocí.

Státní zástupce viní Radziszewského ještě z toho, že loni v létě nastříkal své přítelkyni do obličeje kyselinu. To muž před soudem popřel. „Polila se sama, když čistila odpad u vany,“ tvrdil. Senát v čele s Tomášem Kurfiřtem bude v projednávání případu pokračovat výslechem dalších svědků a znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám