Hlavní obsah

Zakladatel Oleo Chemical půjde na šest let do vězení

Praha
Aktualizováno

Jeden ze spoluzakladatelů společnosti Oleo Chemical Kamil Jirounek půjde na šest let do vězení kvůli kauze padělané směnky na 127 miliónů korun. Vrchní soud v Praze mu ve čtvrtek v odvolacím řízení o dva roky zmírnil původní trest. Rozhodnutí je pravomocné. Lze proti němu podat pouze mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu. Jirounek vinu odmítá.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný Kamil Jirounek u soudu (archivní snímek)

Článek

Jirounek si podle obžaloby opatřil dokumenty a falešnou směnku, které měly dokázat, že Jindřich Vařeka starší, spolumajitel firmy Ravak, dluží Západočeské investorské 127 miliónů korun. Jirounek pak podle spisu předložil dokumenty spoluobžalovanému Novákovi, který je vyplnil a podepsal. Jirounek pak začal peníze požadovat po Vařekovi.

Jirounek u soudů jakoukoliv vinu odmítal. „Nevěděl jsem, že je ta směnka falešná, a nikdy jsem ji neuplatnil,“ prohlásil ve čtvrtek u soudu s tím, že jakmile měl silné podezření, že může jít o padělek, ohlásil věc na policii.

Jeho advokát Eduard Bruna si v odvolání stěžoval, že u krajského soudu nebylo dokazování provedeno v patřičném rozsahu. „Shromážděné důkazy neprokazují jeho vinu,“ dodal Bruna, podle nějž některé dokonce svědčí v prospěch jeho klienta.

V Novákově případě se odvolal i státní zástupce, protože krajský soud při ukládání trestu sáhl k mimořádnému opatření a upustil od Novákova potrestání, protože v jiné související kauze dostal vyšší trest, než jaký mu hrozil v případě padělané směnky.

Jednou zproštěni, podruhé vinni

Krajský soud v Praze už v minulosti oba muže obžaloby zprostil, odvolací soud ale případ vrátil k novému projednání. V něm soud uznal oba muže vinnými, mimo jiné na základě audiozáznamu pořízeného při vyšetřování jiného případu, který se týkal mafiánské skupiny zabývající se paděláním směnek.

Podle soudce krajského soudu Ivo Zelinky je nesporné, že falešná směnka byla uplatněna. Jirounek si podle něj opatřil a uplatnil směnku úmyslně a reagoval tak na žalobu ze strany Vařeky, který chtěl po Jirounkovi vymáhat podobnou částku, kterou předtím investoval do petrochemické firmy Oleo Chemical, kterou Jirounek spoluzakládal.

S tou souvisí další případ, ve kterém je jedním z obžalovaných Jirounek. Jde o údajné vyvádění peněz z Oleo Chemical, ve kterém je dalším z obžalovaných lobbista Ivo Rittig. Kauzou se v současnosti zabývá Městský soud v Praze. [celá zpráva]

Jirounek je rovněž obžalovaný v případu úvěrového podvodu, kdy podle nepravomocného rozsudku uvedl při sjednávání úvěru za 160 miliónů korun na rozšíření výroby nepravdivé údaje. Městský soud v Praze ho za to loni poslal na pět let do vězení, Jirounek se ale proti rozsudku odvolal.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám