Hlavní obsah

Po smrti mladíka v žatecké pizzerii vyhrožoval kuchaři smrtí, půjde na čtyři měsíce do vězení

Právo, ape
Louny
Aktualizováno

Na čtyři měsíce do vězení půjde dvacetiletý Vladimír Kudráč ze Žatce za přečin nebezpečného vyhrožování. V polovině října po smrti mladého Roma v jedné ze žateckých pizzerií vyhrožoval na sociální síti zaměstnanci podniku smrtí. Ten z obavy o život na čas skončil v práci a musel odjet ze Žatce. Rozsudek je pravomocný, odsouzený i státní zástupce se vzdali práva na odvolání.

Po smrti mladíka v žatecké pizzerii vyhrožoval kuchaři smrtí, půjde na čtyři měsíce do vězeníVideo: Právo

 
Článek

Krátce po dosud plně nevyjasněné smrti mladíka se na sociálních sítích objevovaly nenávistné komentáře. „To je on. Jdeme po něm. Před jeho ženou bych ho zastřelil,“ napsal mimo jiné do komentáře Kudráč. „Z provedených důkazů je patrné, že se to vše stalo za okolností, které musely v poškozeném vzbudit obavu o život,“ řekl státní zástupce Jindřich Koželuh.

Kudráč se u soudu přiznal, napsal dokonce omluvný dopis a svého činu litoval, stalo se to prý v přívalu emocí v době nejasných zpráv o smrti mladíka. „Omlouvám se, napsal jsem to já sám. Naplnily se ve mně emoce. Pod ty komentáře psaly tisíce lidí,“ řekl mladík u soudu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Odsouzený Vladimír Kudráč u lounského soudu

Omluvu nepřijal

Poškozený zaměstnanec restaurace u soudu vypověděl, že v ten den nebyl vůbec v práci. V další dny zjistil, že se na Facebooku objevilo, že je vrah, a tak šel na policii podat trestní oznámení.

„Nyní do práce už nechodím pěšky a radši jezdím autem a nosím u sebe obušek,“ řekl u soudu poškozený muž. Výhrůžkami utrpěla prý i jeho rodina.

U soudu vyslechl také text omluvného dopisu. Omluvu ale nepřijal. „Užil jsem si dost stresu a ještě si ho užívám. To žádná omluva nespraví,“ uvedl.

Honil muže se sekerou v ruce

Soud vzal při rozhodování o trestu v úvahu přiznání, ale i to, že byl obžalovaný v podmínce v podstatě za stejný čin. Před dvěma lety honil na nádraží v Podbořanech jiného mladíka se sekerou v ruce. Letos byl potrestán i za zneužití cizí platební karty. „Ani podmíněný trest, ani trest obecně prospěšných prací nezapůsobil, soud musel uložit represivní trest,“ uvedl soudce Petr Šilhan.

Policisté vyšetřovali v souvislosti se smrtí mladíka podobných případů více. Ty se staly i před pizzerií, kde se lidé scházeli po mladíkově úmrtí. „Tam, kde je to prokázané, kde máme kamerové záznamy, svědecké výpovědi nebo jiné důkazy, tak stíháme všechny, kteří vyhrožovali tímto způsobem,“ uvedl Koželuh.

Neštěstí, na jehož konci zůstal mrtvý Rom, se odehrálo v polovině října. Pravděpodobně zdrogovaný muž přišel do místní pizzerie, kde podle svědků obtěžoval ženy. Zákazníci ho pak drželi do příjezdu městské a následně státní policie. Mladík ale zřejmě zkolaboval a přes okamžitou první pomoc ze strany hostů restaurace zemřel. Pitva neprokázala cizí zavinění, příčinu smrti by měli pomoci objasnit znalci. Podle státního zástupce Koželuha by měly být znalecké posudky hotové zhruba v polovině prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám