Hlavní obsah

Po alkoholické hádce ubodala manžela, odsedí si osm a půl roku

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Osm a půl roku si odsedí dvaačtyřicetiletá Elena O., která loni čtyřmi ranami nožem ubodala po hádce svého o devět let staršího manžela. Rozhodl o tom ve středu pražský vrchní soud, když zamítl ženino odvolání, a potvrdil tak červnový rozsudek Krajského soudu v Praze.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Elena O. pobodala svého o devět let staršího muže loni v prosinci v Hostivici poblíž Prahy. Oba předtím relativně dost popíjeli, muži při pitvě zjistili 1,4 promile alkoholu v krvi, Elena měla lehce přes dvě promile. Sama u soudu uvedla, že pila a brala uklidňující léky, protože ji její manžel psychicky vydíral.

„Manželství bylo chaotické a nevyrovnané,“ uvedla obžalovaná u soudu. „O mých rodičích a mém zesnulém synovi se vyjadřoval vulgárně,“ dodala. Muž navíc nepracoval a nechal se od manželky živit. Onoho prosincového dne se už ale Elena neudržela a při jedné z dalších hádek hodila po manželovi misku, načež ji on uhodil do obličeje. Elena ale vzala nedaleko ležící kuchyňský nůž a čtyřikrát bodla muže do hrudníku. Žena sice zavolala záchranku, muž ale zraněním na místě podlehl. „Je mi to moc líto, jaký zármutek jsem způsobila (manželově) rodině,“ štkala u odvolacího soudu obžalovaná.

Nešlo o sebeobranu

Elena se odvolala proti červnovému rozsudku Krajského soudu v Praze, který ji poslal na osm a půl roku do vězení. Ačkoliv obžalované hrozilo deset až osmnáct let vězení, soud přihlédl k okolnostem případu, charakteru vzájemného soužití i Elenině dosavadní bezúhonnosti a sáhl k mimořádnému snížení trestu.

Elena se ale prostřednictvím svého advokáta Petra Špetláka snažila překvalifikovat čin z vraždy na zabití, u kterého je trestní sazba nižší. Advokát přitom poukazoval na „předchozí dlouhodobé fyzické i psychické útoky ze strany poškozeného, které lze charakterizovat jako předchozí zvlášť zavrženíhodné jednání, které v obžalované vyvolalo strach“. Sama Elena pak u obou soudů tvrdila, že se bála, že ji muž zabije, a že šlo v jejím případě o nutnou sebeobranu.

To ale odvolací senát v čele s Martinem Zelenkou odmítl. „Šlo o zjevně nepřiměřenou obranu,“ uvedl Zelenka s tím, že žena hozenou miskou muže vyprovokovala, on ji udeřil do hlavy a ona na něj rovnou vytáhla nůž. Navíc žena podle Zelenky měla možnost ze vztahu odejít. „Soužití minimálně tolerovala, když nedokázala odejít,“ dodal soudce.

Zamítnutím odvolání rozsudek nabyl právní moci, Elena si může ještě podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám