Hlavní obsah

Obžaloba: Mladík střelil přítele své sestry do hlavy, protože se objímal s jinou

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Čest své sestry se rozhodl velmi agresivně bránit jednadvacetiletý Zbyněk Špičák z malé obce na Blanensku. Po oslavě u příležitosti úspěšně složené maturity jeho sestry uviděl, kterak se sestřin přítel objímá v průjezdu s jinou dívkou. Proto podle obžaloby sáhl po pistoli a domnělého nevěrníka střelil do hlavy. Pětadvacetiletý mladík i přes velmi těžké poranění přežil, Špičákovi za pokus o vraždu hrozí u brněnského krajského soudu až dvacet let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zbyněk Špičák před soudem všeho litoval.

Článek

Neštěstí se stalo letos na konci května. „Po půlnoci pod vlivem alkoholu poté, co viděl, jak se poškozený, který chodí s jeho sestrou, objímá s jinou dívkou, si odešel pro pistoli, kterou nabil a vzal si ji zpět do průjezdu. Tam nejprve mířil poškozenému na hlavu a pak vystřelil. Střela zasáhla mladého muže pod pravou nosní dírku a pronikla do dutiny lební. Došlo k poranění mozku a bez poskytnuté rychlé lékařské pomoci a urgentní operaci by došlo ke smrti,“ konstatoval v obžalobě státní zástupce.

Měl pistoli, mířil na toho kluka, snažil se mu vysvětlit, co se děje.
svědkyně

Sám Špičák před soudem tvrdil, že všeho lituje. „Chtěl bych se omluvit za to, co jsem způsobil, sám si to neumím vysvětlit. Měli jsme rodinné posezení, vypil jsem tam asi osm piv. Pak mám už jen záblesky. Pamatuji si, jak sedíme v hospodě, pak si vzpomínám, jak vidím přítele mé sestry a tu holku, nevím, co mě to napadlo vytahovat pistoli a šermovat s ní. Pak vyšla rána a já si pamatuji, jak poškozený leží na zemi. Přiběhli rodiče a zavolali záchranku,“ prohlásil Špičák.

Kde byla pistole?

Mladík střelbu nepopíral, ale ohradil se proti tomu, že by si pistoli přinesl, prý ji měl v kabátě, neboť v týdnu byl na čekané a pistoli si nosil na dostřel zvěře. Pokud by se totiž státnímu zástupci nepodařilo prokázat, že si pro pistoli vědomě šel, mohl by počítat s nižším trestem.

Dívka, kvůli které měl Špičák střílet, byla podle svých slov nejlepší kamarádkou jeho sestry. „Kluk, se kterým sestra obžalovaného chodila, měl se mnou problém, takže jsme to tehdy řešili. Když jsme to tehdy spolu dořešili, objali jsme se. A zrovna v tu chvíli nás uviděl Zbyněk. Měl pistoli, mířil na toho kluka, snažil se mu vysvětlit, co se děje a aby nebyl naštvaný. Mířil mu na hlavu, ale pak dal pistoli dolů. Já jsem pak šla pryč a za chvíli padl výstřel,“ vypověděla.

Senát v čele s Michaelem Vrtkem bude pokračovat v projednávání případu výslechy dalších svědků a znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám