Hlavní obsah

Muži, který vystrčil družku z okna, soud potvrdil 12,5 roku

Právo, Petr Marek
Olomouc
Aktualizováno

Na dvanáct a půl roku za mříže poslal ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci jednadvacetiletého Daniela Fizera z Orlové, který letos v lednu shodil z okna bytu svou o rok starší družku. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního 25. srpna, proti kterému se obžalovaný odvolal. Přestože žena u VS zásadně změnila výpověď v jeho prospěch, když uvedla, že z okna skočila sama.

BEZ KOMENTÁŘE: Vrchní soud potvrdil 12,5 roku muži, který vystrčil družku z oknaVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

„Její dnešní výpověď v kontextu výpovědí dalších svědků byla značně nevěrohodná. Navíc byl u ní diagnostikován syndrom týrané ženy, což v praxi znamená, že obžalovanému je schopna odpustit cokoliv. Proto nebylo možné k její výpovědi přihlížet,“ vysvětlil Právu mluvčí VS Vladimír Lichnovský a dodal, že trest je zákonný a přiměřený.

Muž, jak vyplynulo u soudu, pod různými pohrůžkami přinutil partnerku vylézt na okenní parapet a volnou rukou do ní poté strčil. Žena dopadla na nohy na zmrzlou půdu a naštěstí utrpěla pouze komplikovanou zlomeninu holenní kosti. Pád z pětimetrové výšky přežila jen díky velkému štěstí. Při dopadu na jinou část těla by jí podle znalců hrozila fatální zranění neslučitelná se životem.

Nepřiznal se

Útokem vyvrcholil předchozí slovní konflikt. Stála za ním podle všeho žárlivost. Fizer se chtěl totiž od ženy dozvědět, zda mu byla nevěrná. V té chvíli držel v ruce jejich malou dceru. Družce navíc vyhrožoval a snažil se ji přimět k tomu, aby vypověděla, že vypadla při umývání okna. Údajně jí řekl, že po návratu z vězení se jí pomstí. Doslova měl říct, že ji zmrzačí a že mu „zdechne pod rukama“.

Foto: Petr Marek, Právo

Daniel Fizer u olomouckého vrchního soudu.

K činu se nikdy nepřiznal. Odmítl, že by do družky strčil. Prý jí pouze řekl, aby nakojila plačící dceru. V té chvíli družka myla okna.

U VS ale tvrdila, že skočila sama s tím, že se bála rozzuřeného partnera. A to i přesto, že ji soudci upozorňovali, že za křivou výpověď může být stíhána. Dokonce přiznala, že matka obžalovaného jí půjčila peníze na poplatek za prohlášení, které sepsala i u notáře.

VS však Fizerovi ani středeční výpovědi jeho družky neuvěřil a uznal ho vinným z pokusu o vraždu a z vydírání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám