Hlavní obsah

Sleva, tlačenice, krádež. Policisté čtou seniorům příběhy, aby se nenechali napálit

Právo, Aleš Honus

Padesátiprocentní sleva na brambory, přeplněný supermarket a peněženka ponechaná bez dozoru v nákupním vozíku. To je zápletka jedné z povídek v knižní novince Černá kronika, která je dalším literárním produktem preventivního oddělení moravskoslezské policie. V pondělí kniha zahájila své „turné“ po domovech důchodců, sociálních centrech a dalších místech.

Policista Miroslav Kolátek čte povídku z knihy Černá kronika v Senior Parku v Rychvaldě - úvodVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

„Byla tak zabraná do nakupování, že si ani nevšimla dvou za ní se pohybujících žen. Obě měly elegantně přes sebe přehozený šátek a tašku zavěšenou křížem přes hrudník,“ píše se v povídce.

Následuje scéna v oddělení zeleniny před paletami s pytlíky brambor s padesátiprocentní slevou. „Tlačenice se stávala nepřehlednou,“ pokračuje zápletka, která vrcholí krádeží kabelky ponechané několik sekund bez dozoru v nákupním vozíku. „Srdce jí začalo tlouci tak, že ho cítila až v krku, hlava se jí zatočila a dlaně zpotily,“ pokračuje příběh popisem situace, kdy žena zjišťuje, že přišla o zavazadlo i peníze.

Policista Miroslav Kolátek čte povídku z knihy Černá kronika v Senior Parku v Rychvaldě - zápletkaVideo: Aleš Honus, Právo

Publikace Černá kronika aneb Ze soudních síní unikátním způsobem informuje seniory o základních zásadách bezpečného chování. „V celkem dvanácti příbězích přibližuje nejčastější i nejzávažnější trestné činy páchané právě na dříve narozených. Každý příběh je ukončen radou, jak se v kritické chvíli zachovat,“ uvedla mluvčí policie Gabriela Holčáková.

V pondělí si mohli ukázky z knihy poslechnout klienti několika center pro seniory v Moravskoslezském kraji. Například v Senior Parku v Rychvaldě na Karvinsku povídky předčítal mluvčí karvinské policie Miroslav Kolátek.

Policista Miroslav Kolátek čte povídku z knihy Černá kronika v Senior Parku v Rychvaldě - vyvrcholeníVideo: Aleš Honus, Právo

Literární novinka zachycuje nejčastější nebo nejzávažnější páchané trestné činy na seniorech. Jde například o případy falešných vnuků, prodeje předraženého zboží, ale také například domácí násilí nebo rizikové situace v dopravě.

Název Černá kronika si policie vypůjčila z rubriky, která v minulosti v novinách informovala o kriminálních případech. „Publikace je pro větší autentičnost doplněna i fotografiemi z míst činů, pořízených policisty oddělení kriminalistické techniky. A vzhledem k cílovému čtenáři je publikace doplněna také o křížovky,“ dodala mluvčí.

Jeden příběh načetla i první dáma

Pro seniory se zrakovým handicapem je k dispozici i audiokniha, kterou také načetli policisté. Jeden z příběhů pro audioknihu namluvila i manželka prezidenta Ivana Zemanová, která knížku před nedávnem pokřtila v Domově pro seniory v Odrách.

Důvodem vydání knihy je i skutečnost, že v posledních letech trestná činnost spáchaná na seniorech narůstá. V Moravskoslezském kraji se stalo v roce 2014 obětmi trestné činnosti 389 osob starších 65 let, v roce 2015 to bylo už 471 seniorů. „Hledali jsme proto co nejefektivnější a novou formu prevence tohoto trestního jednání,“ doplnila mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám