Hlavní obsah

Lidé v Králíkách odmítli věznici

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci na sobotu byly sčítány hlasy pátečního místního referenda v Králíkách na Orlickoústecku, kde téměř 1400 lidí přišlo odpovědět na otázku, zda si přejí, aby se bývalý dětský výchovný ústav, zrušený před dvěma lety, změnil na ženskou věznici. Podle očekávání skoro 85 procent místních odpovědělo záporně.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Odpůrci plánu zřídit v Králíkách ženskou věznici se shromáždili 23. listopadu na zdejším Velkém náměstí.

Článek

Referendum je platné, protože se ho účastnilo skoro 45 procent všech voličů s trvalým pobytem ve městě Králíky. Podle představ ministerstva spravedlnosti by mělo být v Králíkách umístěno dvě stě vězeňkyň s nejmírnějším stupněm ostrahy.

Vedení Vězeňské služby slibuje, že by ve věznici mohlo najít práci přes sto lidí, mělo by tu být učiliště pro odsouzené v oborech kuchař, číšník a švadlena. O sto let starý areál blízko centra města mělo v nedávné minulosti zájem i ministerstvo vnitra, ale i ono se svým záměrem vybudovat tady azylové centrum narazilo na ostrý odpor místních obyvatel. Při nedávné návštěvě Pardubicka premiér Bohuslav Sobotka odpověděl na dotaz Práva, že nelze dělat unáhlené závěry, protože areál je stále majetkem ministerstva školství.

„Rozhodnutí občanů je jasné, nezpochybnitelné. Občané města vysílají jasný vzkaz směrem k centrálním orgánům, se kterými je nyní v tomto duchu nutné jednat,“ řekl Právu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD), který od počátku záměr ministerstva spravedlnosti odmítal.

Babišovo uklidnění

Hejtman ještě ve čtvrtek minulý týden jednal o Králíkách i s ministrem financí Andrejem Babišem.

„Byl jsem panem ministrem ujištěn, že veškeré případné kroky státu budou uskutečněny až po vyhlášení výsledků pátečního referenda, což je pro uklidnění situace důležité sdělení,“ uvedl hejtman.

Referendum však není pro vládu a její ministerstva závazné. „V pátek 2. prosince budu na toto téma jednat jak s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem, tak generálním ředitelem Vězeňské služby ČR Petrem Dohnalem,“ slíbil Králickým hejtman Netolický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám