Hlavní obsah

Český emigrant se udal, že zavraždil v Sokolově partnerku. U soudu to ale popřel

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Pěti ranami nožem měl podle státního zástupce usmrtit M. A. letos v únoru svoji družku v bytě v Sokolově. Pak 67letý český emigrant odjel i s jejich dvěma malými dětmi ke své dospělé dceři do Německa, kde se udal na tamní policii. V pátek u Krajského soudu v Plzni však popřel, že by o 30 let mladší partnerku zavraždil.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný přichází k soudu Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Našel jsem ji ležet mrtvou na zemi v ložnici. Na triku měla červený flek a na břiše jí ležel nůž, se kterým jsem předtím krájel v kuchyni cibuli. Neumím to vysvětlit. Ale já ji nezabil,“ vypověděl muž, který v roce 1968 utekl do západního Německa a zpět do ČR se vrátil před dvěma lety.

Podle své výpovědi viděl ženu naposledy živou, když v ložnici držela v ruce nějaké dokumenty. „Já jsem seděl v obýváku. Co se pak stalo, nevím. Bolela mi hrozně hlava. Pak jsem vstal z křesla a našel P. ležet v ložnici. Dal jsem jí pusu a na tělo položil růži se vzkazem, že jsem nemohl její smrti zabránit. Potom jsem odjel vyzvednout starší dceru ze školy a mladší ze školky,“ pokračoval.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný M. A. u Krajského soudu v Plzni.

Pak se chtěl ještě vrátit do bytu pro nějaké věci. „Za dveřmi jsem ale slyšel hlasy, dostal jsem strach, seběhl dolů do auta a odjel i s dětmi do Německa. Tam jsem řekl dceři, že P. nežije a že jsem jí asi musel ublížit, protože v bytě jsme byli jen my dva,“ vypovídal dále obžalovaný muž.

Partnerku dlouhodobě týral

S tím také odešel na místní policejní oddělení. „Když jsem jim řekl, že jsem zabil družku v Čechách, tak na mě koukali jako na nějakého mišuge. Napsal jsem jim adresu toho bytu a asi po hodině za mnou přišli, že jsem mluvil pravdu a rozjela se celá ta policejní mašinérie,“ prohlásil M. A. Pak ale odmítl vypovídat. Později požádal, aby byl vydán do ČR a mohl tady být souzen.

Podle rodičů zavražděné ženy ji M. A. dlouhodobě psychicky a fyzicky týral. „Když konečně našla odvahu, aby mohla žít svobodně, tak jí vzal brutálním způsobem život,“ citoval předseda senátu z jejich vyjádření.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechy svědků a znalců. Obžalovanému muži hrozí až 18 let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám