Hlavní obsah

Podvodník nabízející auto z Anglie vylákal ze zájemců už milión, ohání se falešným pasem

Novinky, kčt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnovsko

Trutnovští kriminalisté upozornili na podvodné inzeráty s prodejem vozidel z Anglie. Neznámý pachatel vybral peníze za devět „prodaných” aut, získal více než milión korun. Auta ale k jeho zákazníkům nikdy nedorazila.

Foto: Policie ČR

Falešný cestovní doklad podvodníka

Článek

„Podvodník u každého okradeného použil stejný postup. Poškozený našel na internetu fiktivní inzerát na prodej vozidla a zkontaktoval prodávajícího. Ten zákazníkovi následně zaslal e-mail, pokaždé z jiné adresy, ve kterém stálo, že se nedávno přestěhoval do Anglie a tam je přihlášení českého vozu velmi nákladné,” uvedla mluvčí královéhradecké policie Šárka Pižlová.

Podvodník poté požadoval zálohu ve výši poloviny kupní ceny auta, kterou mu má zákazník zaslat na jeho účet. Těchto účtů bylo více, zřídil si je v několika evropských státech, např. v Anglii, Irsku, na Kypru či v Řecku, a ihned po získání peněz je zrušil.

Aby si podvodník udržel důvěru u kupujících, zaslal jim kopii falešného cestovního pasu Velké Británie na smyšlené jméno Ruben Stephen. Kupujícím místo osobní prohlídky vozu nabídl zaslání prostřednictvím přepravní společnosti s tím, že když se klientovi auto nebude líbit, může ho vrátit a dostane zpět své peníze. Podvodník dokonce kupujícím zaslal přepravní list e-mailem.

Tato údajná přepravní společnost poté zašle další e-mail, ve kterém požaduje zaplacení druhé poloviny kupní ceny auta. To zdůvodňuje problémy s celníky na hranicích. Všech devět zákazníků tomu uvěřilo a podvodníkovi peníze zaslali.

Reklama

Výběr článků

Načítám