Hlavní obsah

Po žebříku přes dvůr do herny. Policie si došlápla na nelegální byznys

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Policisté v Brně odhalili v 15 provozovnách nelegální provoz hracích automatů. Zajistili tam 100 přístrojů. Policie za poslední dva měsíce zabavila i dalších 100 přístrojů, kterým se říká kvízomaty. Policisté je označují za náhražku automatů, která je však také nelegální. Jeden přístroj vynesl odhadem desítky a někdy i stovky tisíc korun měsíčně.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Klasické herny s automaty provozované na černo se v Brně objevily po zákazu hraní na různých místech a byly také různě maskované. Nejvíce jich samozřejmě zůstalo v centru někdejšího brněnského gamblerství, to znamená v oblasti ulic Bratislavská či Cejl, tedy v takzvaném Bronxu,“ popsal šéf hospodářské kriminálky krajské policie Vladimír Machala.

Herny v okolí Brna už nabízejí pro hráče dovoz taxíky zdarma.
kriminalista

„I během našich akcí se do nelegálních heren dobývalo několik desítek hráčů, zvláště v období výplat sociálních dávek. Herny byly různě maskované a byla mezi nimi například i herna s tajným východem zadními dveřmi odtud po žebříku do dvora domu s hernou a s východem přes další rodinný dům do ulice. Zarážející je, že jsme narazili například i na ruletu sestavou profesionální firmou, která musela vědět, že ji instaluje v černé herně,“ konstatoval Machala.

Jak doplnil, v těchto výherních automatech bylo zajištěno přes 400 000 korun. Zatím jen 50 000 se podařilo získat ze 100 zajištěných nelegálních kvízomatů, které se rovněž objevují na různých místech Brna.

Přístroj hráče oškube

Majitelé heren, lokálů nebo domů, kde se nacházejí, obvykle totiž tvrdí, že nemají do automatu přístup, tudíž z něj nemohou vybrat hotovost. Policie, která nemůže přístroje násilím otevřít, tedy nyní hledá jejich vlastníky. Mimochodem tyto automaty jsou sestavovány ze šrotového materiálu nakupovaného v Polsku v ceně zhruba sta korun za kilo, a jak ukazují uložená data, na jednom z nich, kde bylo vloženo podle informací na displeji přes 260 000 korun, umí hráče slušně oškubat. Zisk ze hry je nastaven na zhruba 70 procent pro přístroj.

V případech bylo sděleno obvinění čtyřem pachatelům, kterým hrozí dvouleté vězení. Policie v boji proti této kriminalitě pracuje společně s Policejním prezidiem a týmem, který se nazývá Výhra.

„Je jasné, že hraní se nepodaří zřejmě nikdy vymýtit. Vždyť například herny v okolí Brna, kde zákaz neplatí, už nabízejí i dovoz taxíky zdarma pro hráče. Jinde zase pouští do černých heren v obvykle tajných místnostech za bary jen známé tváře, nebo hráče v jejich doprovodu. O legálnosti či nelegálnosti rozhodují jiní, nám to nepřísluší hodnotit, Jisté však je, že například v brněnském Bronxu se likvidací heren výrazně snížila kriminalita,“ dodal Machala.

Reklama

Výběr článků

Načítám