Hlavní obsah

Soud řeší znásilnění mezi vězni odsouzenými za zneužívání dětí

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Případ znásilnění mezi spoluvězni, kteří byli zařazeni do speciálního nápravného programu pro muže odsouzené za sexuální delikty na dětech, řeší od čtvrtka Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedl dvaapadesátiletý Zdeněk Tancoš, který loni v říjnu donutil v heřmanické věznici 26letého spoluvězně k sexu. Muž obžalobu odmítá.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí obžalovaného do jednací síně.

Článek

Recidivista Zdeněk Tancoš během svého života strávil za mřížemi dvacet let, a to zejména za různé krádeže, výtržnictví či podvody. Naposledy se za mříže dostal za znásilnění sedmnáctiletého bezdomovce, kterého u sebe nechával přespávat. Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou mu vyměřil šest let nepodmíněně.

Krátce poté, co nastoupil do výkonu trestu, se rozhodl zapojit do výchovného programu Grepp. Jde o sérii výchovně-vzdělávacích seminářů, které pomáhají odsouzeným uvědomit si důsledky jejich prohřešků.

K ničemu jsem ho nenutil, nevyhrožoval jsem mu.
obžalovaný

Tancoš se do programu zapojil společně s několika dalšími vězni ve věznici v Ostravě-Heřmanicích. Incident, ze kterého je obviněn, se měl odehrát loni 23. října. Jak uvedla státní zástupkyně Jarmila Alizeyová, Tancoš na toaletě násilím natlačil svou oběť do kabinky záchodu, kde po muži žádal, aby ho orálně uspokojil. Zároveň mu vyhrožoval, že ho zbije v případě, že mu nevyhoví. Nakonec dosáhl svého.

Neví, jak se bránit

Incident ovšem nezůstal utajen a Tancoš byl nakonec obviněn ze znásilnění, za které mu hrozí dalších dvanáct let v kriminále.

U soudu Zdeněk Tancoš svou vinu odmítl. Prý s ním spoluvězeň šel na záchod dobrovolně a na vzájemném uspokojení se dohodli. „Nevím, jak se proti takovému obvinění bránit. K ničemu jsem ho nenutil, nevyhrožoval jsem mu. Šli jsme tam oba dobrovolně. Nevím, proč mě udal, a ani nevím, jak se mám bránit, co říct. Ať řeknu cokoliv, neuvěří mi,“ řekl u soudu Tancoš.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechy svědků a soudních znalců. Není vyloučeno, že by rozsudek mohl být vynesen už v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám