Hlavní obsah

Střelba na obchodního společníka? Nevím, jestli se to vůbec stalo, hájil se obžalovaný

Novinky, bad
Praha

Divoké praktiky devadesátých let připomíná případ pokusu o vraždu, který v úterý začal projednávat Krajský soud v Praze. Marek Veliký (45), Petr Řízek (54) a Juraj Grman (48) čelí obvinění, že chtěli zlikvidovat obchodního partnera, podle obžaloby na něj stříleli z jedoucího auta samopalem. V případě prokázání viny jim hrozí až dvacet let vězení nebo i výjimečný trest.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta odvádí obžalované ze soudní síněVideo: Novinky

 
Článek

Obžaloba viní Velikého s Řízkem, že se snažili zlikvidovat spolumajitele Řízkovy firmy. Veliký k tomu měl údajně sehnat řidiče ze Slovenska. Tím byl podle obžaloby Grman.

Posledně jmenovaný údajně loni koncem července v Praze převzal klíčky do Velikého auta, nabral po cestě Řízka a další zatím neidentifikovanou osobu a odjeli za město do Petrova, kde poškozený bydlel. Tam si údajně měli počkat, až poškozený vyrazí z domova do práce a vyrazili za ním. Po cestě podle žalobce začali auto poškozeného předjíždět a na muže uvnitř vystřelili.

„Obžalovaný Řízek vystřelil ze samopalu vzor 61 Škorpion nebo podobnou zbraní jednou ranou na hlavu poškozeného,“ uvedl státní zástupce Ilja Pužej. Střela se prý naštěstí roztříštila o hranu okenního skla, jeden kousek však poškozeného zranil v obličeji.

Veliký navíc kromě toho čelí obžalobě z nedovoleného přechovávání omamných látek — spolu s bulharským pasem na bulharské jméno ale Velikého fotkou se u něj v bytě našlo i 1,3 kila kokainu.

Měl se společníky spory

Všichni obžalovaní vinu odmítli. „Nerozumím tomu, co se stalo, nebyl jsem u toho a nevím, jestli se to vůbec stalo,“ prohlásil Řízek. „Nic takového jsem neudělal, neplánoval ani neorganizoval,“ dodal.

Odmítl, že by si kdy vůbec opatřoval samopal Škorpion, natož aby z něj střílel. O samotné střelbě na poškozeného nemá prý ani ponětí.

Řízek připustil, že měl s poškozeným spory ohledně vedení firmy a snažil se mu (i třetímu společníkovi) svůj podíl prodat.

„Skutky jsou spojovány se spory, které jsem měl v posledním roce mého působení ve společnosti,“ řekl Řízek. „Za spory můžeme označit to, že jsem podával na valných hromadách odpor, a aby tento odpor nevyzněl na prázdno, tak jsem na společnost podal žalobu,“ dodal.

Už tři roky předtím jim prý nabízel svůj podíl, ale nebrali ho prý vážně. „Až potom jsem zjistil, že nemají peníze,“ řekl obžalovaný Řízek. Podíl tak nabízel i třetím stranám, přičemž jedním ze zájemců byl obžalovaný Veliký, který se posléze stal i jedním z akcionářů firmy.

Nevěděl, na koho se střílí

Grman potvrdil, že skutečně do Prahy přijel a převzal klíčky od Velikého auta. Byl prý ale jen řidičem, který vezl prostředníka na obchodní jednání a poslouchal pokyny.

V jednu chvíli mu prý řekli: Dupni na to, tak přidal na rychlosti, byť kvůli poškozené nápravě prý moc přidat nemohl. Najednou se ozvala rána — Grman si ale nebyl jistý, jestli to byla střelba, nebo právě vadná náprava.

Až poté mu řekli, aby si dal pozor, že se střílí. „Kdo střílel, co střílel a na koho střílel? Byl jsem terčem já? Nebo mediátor? Nebo měl být terčem pan Veliký a spletli se?“ ptal se u soudu Grman. O plánu, že by se mělo střílet, prý vůbec netušil.

Veliký začal vypovídat na sklonku odpoledne a pokračovat bude ve středu, o střelbě prý neví vůbec nic, dozvěděl se o ní až od zatýkajících policistů.

Jednání bude pokračovat celý týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám