Hlavní obsah

Vrazi z Vysočiny do vězení nepůjdou, byli nepříčetní

Právo, pch
Havlíčkův Brod

Pachatelé hned dvou ze tří případů vražd, které letos vyšetřovala mordparta z Vysočiny, neskončili ve vězení, ale v rukou psychiatrů. Za jejich činem totiž stál duševní stav, v němž neodpovídali za své jednání.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Státní zástupce zastavil trestní stíhání pro nepříčetnost pachatele v době spáchání trestného činu u případu z Havlíčkova Brodu a u případu z Pacova,“ potvrdila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

U prvního z uvedených skutků, který se stal letos 5. února v havlíčkobrodské textilce, žalobce rozhodl 18. června. Během noční směny tam tehdy 43letý bývalý voják zabil mladého spolupracovníka nožem, zasadil mu velké množství ran. Soud o tři měsíce později muži nařídil ústavní psychiatrickou léčbu.

Druhý případ z Pacova zaměstnal kriminalisty v březnu: 33letý opakovaně trestaný muž po předchozí hádce v noci na 18. března brutálně napadl svoji o tři roky starší družku. Nebylo to zdaleka poprvé, domácnosti, odkud už sociální pracovnice v minulosti odebraly dvě děti, vládly drogy a alkohol.

Třetí čeká na rozhodnutí

Naposledy ale žena během útoku utrpěla těžká zranění, a když její partner ráno zavolal záchranáře, už bylo pozdě. K činu se muž přiznal, ale státní zástupce na základě posudku znalců 22. září stíhání pachatele zastavil. Rozhodnutím soudu by měl muž skončit v detenčním zařízení.

Zabezpečovací detence

Zabezpečovací detence se vykonává v ústavu se zvláštní ostrahou a s léčebnými, psychologickými, vzdělávacími, pedagogickými, rehabilitačními a činnostními programy. Výkonem se sleduje jak ochrana společnosti, tak terapeutické a výchovné působení na chovance. Ti jsou do zabezpečovací detence umisťováni na základě soudního rozhodnutí.

Zabezpečovací detence je určena pro osoby, které spáchaly zvlášť závažný trestný čin a pro svou duševní poruchu nejsou schopny běžného výkonu trestu a psychiatrické nemocnice nejsou schopny zajistit ochranu společnosti. Ústavy zabezpečovací detence spravuje Vězeňská služba ČR, kdy jeden se nachází v Brně a druhý v Opavě.

Zdroj: Vězeňská služba ČR

Letos se stalo v Kraji Vysočina pět případů, jež byly definovány jako vražda, dvě z nich ve stádiu pokusu. Třetí dokonaná vražda na Vysočině je z Jihlavy z 11. října. Na uzavření případu čeká ve vazbě 25letý student medicíny a muzikant, který měl zavraždit svoji matku a staršího, prý postiženého, bratra. I v tomto případě podle lidí z místa bydliště mohla sehrát značnou roli psychika. Vyšetřování ale stále ještě není uzavřeno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám