Hlavní obsah

Klíč si vyrobili podle internetu, ukradli šperky za milión

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Stačilo natočit na mobilní telefon prodavačku, jak zamyká dveře, a pak si podle návodu z internetu vyrobit vlastní klíč. To je překvapivé vysvětlení, jak se dvojice zlodějů ze Slovenska dostala bez násilí do uzamčeného obchodu s klenoty v Klatovech, odkud koncem září sebrala šperky za milión korun. Podle zjištění Práva to během vyšetřování přiznal jeden z podezřelé dvojice, kterou krátce po krádeži chytili díky náhodě městští strážníci.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Oficiálně vyšetřovatelé nechtějí komentovat, jakým způsobem si lapkové klíč od zlatnictví opatřili. „S ohledem na další prověřování nebudeme bližší informace poskytovat,“ uvedla policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová ale na dotaz Práva potvrdila, že jeden z obviněných si měl klíč skutečně sám vyrobit. „Na oba cizince jsme podali obžalobu pro zločin krádeže. Hrozí jim až osm let vězení,“ doplnila Vítovcová.

Podle informací Práva měli zloději kopírování klíče usnadněné, protože na dveřích zlatnictví nebyl bezpečnostní zámek, ale obyčejná vložka. Navíc si obchod v ulici Kpt. Jaroše cizinci odemkli během polední pauzy, kdy prodavačka odešla na oběd a dveře nezabezpečila mříží.

Vysvětlil záhadu

Veškeré cenné zboží pak zloději uložili do tašky a odešli. Jenže netušili, že je pozoruje prodavačka ze sousední optiky. Bylo jí divné, že v klenotnictví se pohybují dva cizí chlapi, když krátce předtím viděla prodavačku, jak odchází na oběd. Když muži vyšli ven, vydala se za nimi a pak na ně upozornila hlídku strážníků, kteří v blízkosti řešili dopravní přestupek.

Ti oba zloděje ve věku 31 a 40 let zadrželi a předali policistům. Mladší z nich se při výslechu doznal a vysvětlil i záhadu, jak se do obchodu dostali, aniž by poškodili zámek. Prodejnu měl předem vytipovanou. Sedl si na lavičku před vchodem a mobilem tajně natočil, jak prodavačka zamyká a odemyká dveře.

Tvrdil, že na internetu našel návod, jak podle snímků zámku a klíče vyrobit kopii klíče. To se mu také povedlo, policisté u něj našli dva klíče, které do zámku od vchodových dveří pasovaly.

Pitomý nápad

Do zlatnictví oba vešli krátce po 12. hodině. Nejprve ho prohledali včetně zázemí, aby se ujistili, zda tam někdo není. Pak vzali šperky a peníze.

„Po odchodu z prodejny si nás všimla nějaká paní a začala nás sledovat. Začali jsme utíkat. Když jsem viděl, že za námi běží strážníci, zahodil jsem tašku s cennostmi,“ řekl u výslechu výrobce falešného klíče.

Jeho komplic vypovídat odmítl. Pouze před soudcem během rozhodování o vazbě řekl, že to s tím klíčem považoval za pitomý nápad. Nevěřil prý, že to může vyjít. Oba dva už byli soudně trestáni. Ani v jednom případě ale nešlo o majetkové delikty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám