Hlavní obsah

Známému právníkovi Teryngelovi hrozí vyškrtnutí ze seznamu advokátů

– Praha

Známému pražskému advokátovi Jiřímu Teryngelovi potvrdil v pondělí odvolací senát Vrchního soudu v Praze tříletý podmíněný trest za krácení daní ve výši 118 miliónů korun při obchodech s cigaretami firmy Letka Team. Teryngelovi tak nyní hrozí vyškrtnutí ze seznamu advokátů. V minulosti zastupoval například Tomáše Pitra nebo Viktora Koženého.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Teryngel (archivní snímek)

Článek

Soud zároveň uložil stejný trest i synovi bývalého šéfa kladenských hutí Poldi Marko Stehlíkovi. Zbylým dvěma obžalovaným – členům představenstva firmy – Vladimíru Mošovskému a Juraji Glaserovi soud potvrdil tříletou, respektive třicetiměsíční podmínku.

Kauza se týká nezaplacení daně z přidané hodnoty z rozsáhlého obchodu s cigaretami. Teryngel v roce 2007 zastupoval firmu Letka Team, která prodávala cigarety za 744 miliónů. Po prodeji cigaret ale firma neměla na zaplacení DPH, čímž podle pondělního pravomocného rozsudku ošidili obžalovaní stát o 118 miliónů korun.

Může skončit bez praxe

Teryngelovi, jehož služeb v minulosti využívali Tomáš Pitr, Viktor Kožený, „lesní vrah“ Viktor Kalivoda nebo komplic zloděje století Františka Procházky Milan Čermák, tak hrozí vyškrtnutí ze seznamu advokátů.

Mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková v pondělí ČTK řekla, že pokud advokát dostane pravomocně podmínečný trest, o jeho dalším setrvání v advokátní komoře rozhoduje vždy její představenstvo. Automaticky je advokát ze seznamu vyškrtnut pouze v případě nepodmíněného trestu vyměřeného za úmyslný čin spojený s výkonem povolání.

Zásadním způsobem překročil meze právního zastupování.
soudce Bohumil Kalát o Jiřím Teryngelovi

Z minulosti jsou známé případy, kdy podmíněně odsouzený advokát nebyl z komory vyloučen. Takové rozhodnutí představenstva se týkalo například advokáta Kolji Kubíčka, který byl v roce 2006 odsouzen k dvouleté podmínce za 11 let staré vydírání svědka.

Soudy řeší případ už devět let

Případ společnosti Letka Team se táhne od roku 2007. Teryngela soudy nejprve zprostily obžaloby. Po zásahu Nejvyššího soudu, který z různých důvodů vyhověl dovoláním části obžalovaných i nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, však dostal letos v lednu od Městského soud v Praze tříletou podmínku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marko Stehlík u soudu

Teryngel se podle odvolacího soudu snažil při vyjednávání kupní smlouvy vynechat přímé představitele Letka Teamu s tím, že firmu fakticky zastupuje Stehlík. Jeho rodina přitom Letka Team prodala a do vedení se dostali právě Glaser s Mošovským. „Zásadním způsobem překročil meze právního zastupování,“ prohlásil o advokátovi soudce Bohumil Kalát, který zamítl odvolání obžalovaných jako nedůvodná.

Glaser prý za společnost Letka Team uznal nepodloženou pohledávku, čímž firmu vystavil hrozbě ztráty. Mošovský údajně Glasera navedl.

Vinu popírali

Teryngel od počátku svou vinu popíral. „Cítím se nevinen. Jako právník tvrdím, že pokud zdejší senát sezná, že jsem se dopustil krácení daně, pak jsem jednal v právním omylu,“ řekl v pondělí soudu Teryngel. I ostatní obžalovaní žádali o zproštění žaloby nebo zrušení rozsudku a vrácení Městskému soudu k novému projednání.

Státní zastupitelství naopak žádalo tresty zpřísnit a uložit je nepodmíněné, stávající mu přišly nepřiměřeně mírné a navíc nebyly uloženy majetkové sankce. Odvolací senát mu vyhověl pouze v případě Marko Stehlíka, od jehož potrestání městský soudu upustil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám