Hlavní obsah

Chystal se na mne atentát, řekl obžalovaný k výbuchu domu se dvěma mrtvými

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Případem výbuchu čtyřpatrového domu v Šenově u Nového Jičína, kde byli pod sutinami nalezeni dva mrtví chorvatští mafiáni, se od pondělka zabývá Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedl čtyřiapadesátiletý novojičínský podnikatel a majitel poničeného domu Goran Boban, který podle policie výbuch způsobil spolu se dvěma krajany s cílem získat peníze od pojišťovny.

Žalobce a obhájce k soudnímu líčeníVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Události se mužům podle policie vymkly z rukou a dva Chorvati nestačili před explozí utéct. Obžalovaný Goran Boban však odmítá, že by měl na výbuchu nějaký podíl.

„Nemám s tím nic společného. Státní zástupce celou obžalobu vykonstruoval na základě informací, které nejsou pravdivé,“ řekl Boban.

Dům podle svých slov koupil před více než dvaceti lety. Postupně ho opravil a začal tam bydlet se svou rodinou. Zároveň měl v suterénu například výrobnu dortů a vydělával také na provozování hracích automatů. Před několika lety se ale rozvedl a jeho manželka se i s dětmi odstěhovala do Chorvatska.

Plyn jsem měl v pořádku, byla to pro mne záhada.
obžalovaný

Exploze otřásla domem v sobotu 10. ledna odpoledne. Výbuch zdemoloval několik zdí, stropy i část obvodového zdiva.

Hasiči prohledávali trosky a do akce se zapojili i psovodi, nikoho zavaleného ale nejprve nenašli. Až když mohla být v dubnu provedena důkladná prohlídka trosek, byla na místě nalezena dvě těla.

Vracel se z nákupu

To už měla česká policie informace o pátrání po dvou chorvatských mafiánech, kteří byli krátce před událostí v kontaktu s Goranem Bobanem.

Podle chorvatských médií mělo jít o spolupracovníky Vinka Žuljoviče Klici, který byl později zavražděn na předměstí Záhřebu a byl vyšetřován i kvůli podezření z účasti na válečných zločinech.

Goran Boban přiznává, že byl s oběma muži, Brankem Mrakovičem a Brankem Katušičem, v blízkém kontaktu. Prý spolu domlouvali nějaké obchody a několik dní před tragédií se byli v jeho domě i podívat s tím, že by mu mohli pomoci s prodejem nemovitosti. Pak odjeli do Chorvatska s tím, že majitel domu dal jednomu z nich i klíč pro případ, že by tam chtěl někdy v budoucnu přespat.

Dům pojistil

K výbuchu došlo podle Gorana Bobana ve chvíli, kdy se vracel z nákupu v nedalekém obchodním centru. „Byl jsem v šoku, netušil jsem, proč by mohlo k výbuchu dojít. Plyn jsem měl v pořádku, byla to pro mne záhada,“ řekl v pondělí u soudu.

Teprve až po několika dnech od výbuchu, kdy dostal z Chorvatska informace, že jeho známí jsou pohřešováni, mu celá věc začala vrtat hlavou. „Je možné, že se na mne chystal atentát,“ nabídl soudu svoji verzi, jak se oba muži bez jeho vědomí do domu dostali a jak tam způsobili výbuch.

Státní zástupce Michal Król je ale přesvědčen o tom, že výbuch připravovali všichni tři společně s úmyslem získat peníze prostřednictvím pojistnému podvodu. „Máme celou řadu důkazů, které nás opravňují k podání obžaloby,“ řekl.

Policie zjistila, že nějakou dobu před výbuchem majitel domu pojistil nemovitost na velmi vysokou částku. Měl navíc finanční problémy. Poté, co došlo k výbuchu, u pojišťoven i škodu uplatnil. Pojišťovna škodu vyčíslila na devět miliónů korun, ovšem k výplatě částky vzhledem k policejnímu vyšetřování nedošlo.

Případ je kvalifikován jako trestný čin pojistného podvodu a neposkytnutí pomoci. Hlavní líčení bude pokračovat po celý týden výslechy svědků a soudních znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám