Hlavní obsah

Falešný kominík podvedl stovky lidí. Ve vězení má strávit čtyři roky

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Louny

Falešného kominíka Václava Gartnera ze Žatce poslal ve středu Okresní soud v Lounech na čtyři roky do vězení s ostrahou. Gartner podle soudu neoprávněně vykonával kominickou činnost. Od lidí vylákal zálohy ve výši téměř 1,5 miliónu korun, aniž by nějakou práci vůbec udělal. Rozsudek je pravomocný, obžalovaný i státní zástupkyně se vzdali práva na odvolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Václav Gartner před senátem Okresního soudu v Lounech

Článek

Gartner začal před lety tím, že si koupil výuční list, pak si na jeho základě zřídil živnost. Začal vcelku běžně podnikat, lidem například čistil komíny. Na to, že není opravdovým kominíkem, naletělo 277 lidí. „Věděl, že není proškolen a že se od samého začátku bude dopouštět trestné činnosti,“ uvedla předsedkyně senátu Blanka Šišová. Podle Gartnera, který trestnou činnost většinou přiznal, měl školení od známého. Ve skutečnosti s ním ale jen vymetl pár komínů.

Pak začal z lidí lákat zálohy, často i v desetitisícových částkách. Tu na vyvložkování komínu, i když to nebylo často vůbec potřeba, tu na jiné práce. Některým lidem vyhrožoval, že na ně pošle kontrolu. Peníze se mu v roce 2015 podařilo vylákat z 92 lidí, jen čtyřem z nich ale po velmi důrazných urgencích nějakou práci odvedl. Většinu peněz si ponechal pro svoji potřebu. „Na urgence nereagoval a poškozeným osobám se vyhýbal,“ popsala Šišová.

Vykradl faru

Celková doba vězení pro Gartnera se skládá ze dvou trestů. Tři roky dostal za první podvody, ze kterých byl obviněn loni v listopadu. Do trestu se mu promítla i podmínka za ohrožení pod vlivem návykové látky a také za přechovávání omamných látek.

Jelikož ale i po obvinění v podvodech a další trestné činnosti pokračoval, byl potrestán dalším, ročním vězením. Nejen za podvody, ale i krádež a neoprávněné použití platebních prostředků. V Žatci totiž ještě vykradl faru a své známé vybral z karty bez jejího svolení celkem 13 tisíc korun.

Gartnerovi hrozilo až osm let vězení. Soud při vynesení rozsudku přihlédl k tomu, že se zčásti doznal, na druhé straně ale i k závažnosti a škodlivosti jeho jednání. Gartner byl s rozsudkem zřejmě spokojen, na místě se vzdal práva na odvolání. V minulosti si ve vězení odseděl přes osm let.

Reklama

Výběr článků

Načítám