Hlavní obsah

Bůh mu neporadil, co dělat, tak tchána střelil do hlavy

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Tragicky skončily letos na jaře dlouholeté rodinné rozepře v jedné z obcí na Prostějovsku. Sedmašedesátiletý silně věřící Antonín Pospíšil podle svých slov už nemohl dál snášet útoky svého panovačného tchána, vzal podomácku vyrobenou zbraň a muže dvakrát střelil do hlavy. Z vraždy se zpovídá před brněnským krajským soudem, hrozí mu až 20 let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Antonín Pospíšil tvrdil, že byl v zoufalé situaci a nevěděl, jak dál.

Článek

K vraždě došlo letos v polovině března. Pospíšilovi si stěžovala manželka, že ji její otec, s nímž měli Pospíšil i ona dlouhodobé neshody, zase bezdůvodně napadl. Podle obžaloby si muž přinesl z garáže pistoli, dal si alkohol na kuráž a šel za tchánem, který sledoval televizi v přízemí rodinného domu.

„Z bezprostřední blízkosti ho střelil zezadu do hlavy, poté jej obešel a střelil ho ještě jednou,“ popsala čin v obžalobě státní zástupkyně.

„Ten den za mnou přiběhla žena, že jí zase její otec napadl. Ona se bála už i sama chodit do vlastního domu! Já jsem si vzal pistoli a náboje, klekl jsem si v kotelně u kotle a modlil jsem se k Bohu o radu, co mám dělat. Jenže žádnou radu jsem nedostal, tak jsem vzal pistoli a přemítal jsem, co udělám, s tchánem totiž nebyla žádná domluva,“ vzpomínal před soudem muž, který si zbraň vyrobil sám už před čtyřiceti lety ve fabrice, kde pracoval.

Nejsem žádný profesionální mordýř, předtím jsem zastřelil jen prašivého kocoura.
Antonín Pospíšil, obžalovaný

„Nakonec jsem šel za tchánem do kuchyně a řekl jsem: Nazdar. Chtěl jsem ho varovat, že pokud bude dál ubližovat ženě, že mu také ublížím. On ale na mě zařval, ať vypadnu. Řval na mě skoro 40 let, ale já mu to jako křesťan toleroval. Jenže teď jsem natáhl zbraň a zezadu jsem ho střelil. V tu chvíli jsem viděl před sebou svoji utrápenou ženu, takže jsem střelil ještě jednou,“ přiznal muž.

„Lidé mě nepovažují za vraha”

Těžké soužití popsala i Pospíšilova žena s tím, že po smrti matky před sedmi lety se život s otcem stal nesnesitelným.

„Ani jsem manželovi všechno neříkala, jinak by se to stalo dřív. Otci se nic nelíbilo, za všechno mi nadával, všechno jsem dělala špatně. Často jsem plakala a stávalo se, že jen na mě promluvil, roztřásla jsem se strachy,“ plakala u soudu žena.

„Nikdy mi neřekl ‚odpusť‘ nebo ‚promiň‘. Nadával mi i za to, jak jsem kydal hnůj králíkům,“ dodával Pospíšil.

Za obžalovaného se postavilo mnoho místních a soud ho proto dokonce propustil z vazby.

„Lidi za mnou chodí a baví se se mnou. Nepovažují mě za vraha, nemyslí si, že bych udělal něco špatně. Nejsem žádný profesionální mordýř, předtím jsem zastřelil jen prašivého kocoura,“ zakončil Pospíšil. Verdikt by mohl senát v čele s Jaroslavou Bartošovou vynést po výslechu dalších svědků a znalců.

Reklama

Výběr článků

Načítám