Hlavní obsah

Za výroky o střelbě v parlamentu dostal veterán z Bosny podmínku

Právo, Pavel Orholz
Písek
Aktualizováno

Podmíněný trest osmi měsíců s dvouletou zkušební lhůtou dostal ve středu u Okresního soudu v Písku veterán z mise v Bosně Martin Holkup za výroky v České televizi. Podle soudu nebezpečně vyhrožoval, když jako člen uskupení Českoslovenští vojáci v záloze mluvil loni v říjnu v pořadu Reportéři v souvislosti s možnou válkou o střelbě ve Strakově akademii a parlamentu.

Foto: Pavel Orhoz, Právo

Martin Holkup u soudu

Článek

„Skutková podstata byla v podstatě jasná, protože vše bylo natočeno na kamery České televize. Obžalovaný se hájil tím, že šlo pouze o predikci situace, která by mohla nastat, kdyby Česká republika vstoupila do války. Po zhlédnutí celé verze a nesestříhaného rozhovoru, byla však tato obhajoba vyvrácena. Obžalovaný tuto myšlenku vyjadřoval opakovaně. Podle názoru soudu se nejedná o žádnou úvahu. Záměr ohrozit práci politiků byl jasně dokázán,“ řekl v odůvodnění rozsudku také soudce Martin Král.

Soud tak dal zapravdu žalobci Petru Cigánkovi. „Je nepochybné, že obžalovaný vyhrožoval jako člen paravojenské skupiny střelbou ve Strakově akademii a Úřadu vlády a usmrcením osob. Pronesl výhrůžky zcela vážně, prostřednictvím veřejnoprávní televize,“ uvedl Cigánek.

První se bude střílet ve Strakově akademii.
uvedl v pořadu obžalovaný

Podle něho není rozhodující, zda chtěl výhrůžky uskutečnit. „Výhrůžka mohla způsobit obavu z jejího uskutečnění a inspirovat další osoby k útoku na členy vlády, popřípadě parlamentu,“ míní Cigánek.

Holkup se před soudem hájil tím, že výroky myslel s nadsázkou a rozhodně je nechtěl realizovat. „Tohle politikům vzkazuju, že jestli nás do tohohle dovedou, první se bude střílet ve Strakově akademii a v parlamentu, ať si to uvědomí,“ uvedl například v pořadu Holkup, který to ani před soudem nevyvracel.

Myslel prý demonstrace

Podle něho však reportéři České televize mylně uvedli hned na začátku reportáže, že vyhrožuje politikům. „Uvedl jsem to v nadsázce a byla to jakási predikce věcí budoucích. Vyjadřoval jsem tím názor, co si myslím, že udělají občané,“ konstatoval Holkup. Ten před výrokem o Strakově akademii v pořadu zmínil citát Ernsta Hemingwaye: „Lid by měl v první den války, postřílet svoji vládu.“

Další citát z pořadu, který je v obžalobě, zní: „My samozřejmě pod vlajkou NATO do žádné války nepůjdeme a jsme připraveni se vůči státu i takovýmto opatřením aktivně bránit.“

Holkup před soudem vysvětloval, že aktivní obranou myslí například demonstrace a podobně. Přestože v pořadu vystupoval jako člen spolku zvaného Českoslovenští vojáci v záloze, u soudu uvedl, že v té době se jednalo pouze o uskupení kamarádů, kteří spolu cvičili na obranu hranic.

Reklama

Výběr článků

Načítám