Hlavní obsah

Soud zamítl žádost piráta silnic Trpišovského o vrácení řidičského průkazu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podnikatel Aleš Trpišovský neuspěl ve čtvrtek u Krajského soudu v Praze se svou žádostí o podmíněné upuštění od zbytku trestu zákazu řízení, který dostal v roce 2012 za vybržďování na dálnici D1. Soudy mu tehdy uložily sedmiletý zákaz řízení a také dvouletou podmínku za pokus o ublížení na zdraví, tu ale zrušila amnestie Václava Klause. Důvodem zamítnutí žádosti byl fakt, že Trpišovský dodnes řidičský průkaz neodevzdal.

BEZ KOMENTÁŘE: Trpišovský znovu u souduVideo: Novinky

 
Článek

Soudce Ivo Zelinka v rámci dokazování totiž konstatoval, že i přes výzvu magistrátu Trpišovský stále ještě neodevzdal řidičský průkaz. Trpišovský to vysvětloval tím, že čtrnáct dní poté, co si vyslechl rozsudek, mu odcizili ve Francii na vánočních trzích peněženku. „Volal jsem tam, že jim ho nemůžu vrátit. Udělal jsem si nové doklady kromě řidičského průkazu,“ uvedl Trpišovský. „Přišel jsem o kreditní karty, řidičák, občanský průkaz, průkaz pojištěnce. To opravdu tak bylo,“ dodal. Na magistrátu mu údajně bylo řečeno, že ztrátu řidičského průkazu musí doložit.

Soud ale nepřesvědčil. „Je zajímavé, že ve vztahu k ostatním dokladům byl schopen vyvinout příslušnou aktivitu, pouze ve vztahu k tomu řidičskému průkazu se choval značně ledabylým přístupem,“ podivil se soudce.

Zelinka také zdůraznil, že neodevzdání řidičáku je trvajícím deliktem. „Což fakticky páchá od doby vyhlášení odsuzujícího rozsudku do současné doby, takže ten přestupek je páchán několik let,“ dodal soudce s tím, že Trpišovský tak nedostál své povinnosti coby řidič a fakticky se chová v rozporu s platnými předpisy. Rozhodnutí není pravomocné, Trpišovský si může podat stížnost.

Dobrovolní hasiči i husité

Trpišovský žádal o podmíněné upuštění od zákazu řízení po uplynutí poloviny sedmiletého trestu. „Ten kalich podle našeho názoru vypil až do dna a ten kříž si nepochybně ponese ještě dlouho s sebou,“ prohlásil Trpišovského obhájce Michal Pacovský s tím, že jeho klient vede řádný život, ke kterému potřebuje řídit auto. „Činnost potřebuje vykonávat nejen z hlediska své podnikatelské činnosti, ale i pro svou rodinu,“ dodal Pacovský.

Trpišovského vybržďovací incident označil za ojedinělý exces a podnikatel prý vede řádný život. Svou žádost Trpišovský doložil dobrozdáním od sboru dobrovolných hasičů Sázavka, jehož aktivit se údajně pravidelně účastní a pomáhá s jejich organizací, a také od Husitského centra, o.p.s. , jemuž pomáhal rekonstruovat prostory a zkušebnu.

Foto: ČTK, ČTK

Aleš Trpišovský, známý z kauzy vybržďování řidičů na D1, u Krajského soudu v Praze

Pacovský označil formální nenahlášení ztráty řidičského průkazu za administrativní nedostatek. „Prosím soud o navrácení ŘP, abych se mohl vrátit do veřejného života,“ řekl na závěr jednání Trpišovský s tím, že ho především zničila medializace případu. Po rozsudku prý přišel o stavební firmu a v současnosti podniká v autoservisu v Čakovicích.

Trest mu zrušila amnestie

Trpišovský dostal před čtyřmi lety dvouletou podmínku a sedmiletý zákaz řízení za vybržďování, respektive pokus o ublížení na zdraví. Podnikatel v roce 2010 nejprve na 13. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno předjel vysokou rychlostí pomalejší auto zprava, zařadil se před něj a prudce zabrzdil. O něco později na 30. kilometru provedl stejný manévr, auto za ním však nestačilo zastavit a havarovalo.

Původně byl Trpišovský obžalovaný z pokusu o těžké ublížení na zdraví, za což mu hrozilo až dvanáct let vězení. Vzhledem k tomu, že nikdo nebyl zraněn, soud podnikatele potrestal za přečin ublížení na zdraví. Trpišovského prohřešek navíc nebyl podle soudu natolik nebezpečný jako například jízda jiného silničního piráta Luboše Laciny, který pomalejší auto dokonce vytlačil mimo dálnici, za což dostal pět let vězení. [celá zpráva]

Luboš Lacina vytlačil auto ze silnice. Archivní videoVideo: TV Prima

Trpišovského trest v roce 2013 nakonec zrušila prezidentská amnestie Václava Klause, která se ale na zákaz řízení nevztahovala. Trpišovský se snažil domoci zrušení zákazu řízení u Nejvyššího soudu, ten mu ale dovolání zamítl. Podnikatel proto podal před dvěma lety stížnost k Ústavnímu soudu, i ten ji jako neopodstatněnou zamítl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám