Hlavní obsah

Krejčíř chce zopakovat české soudy, rozhodne Vrchní soud

Právo, Jakub Bartosz
Praha

Vrchní soud v Praze se bude zabývat otázkou, zda bude třeba zopakovat české soudy s uprchlým Radovanem Krejčířem (47), který si v Jihoafrické republice odpykává trest 35 let vězení za obchod s drogami, únos a pokus o vraždu. Vychází to z požadavku Krejčířových obhájců, aby nebyl považován za uprchlého. Právu to sdělila mluvčí soudu Markéta Puci.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Pokud by jim Vrchní soud vyhověl a Krejčíř by už za uprchlého považován nebyl, musely by se všechny předchozí verdikty zrušit a trestní řízení by se musela opakovat, protože se předtím odehrála v jeho nepřítomnosti.

Krejčířova obhájkyně Karolína Babáková již dříve v médiích argumentovala, že podmínky trestního řízení jako proti uprchlému u jejího klienta skončily podáním zpětvzetí žádosti o azyl v JAR. Pro Právo však nyní ještě doplnila, že „zpětvzetí žádosti o azyl určitě automaticky neznamená snahu Krejčíře o návrat do ČR“.

Ještě odvolání

V uplynulých dnech se totiž objevily spekulace jihoafrického tisku, že se Krejčíř chce vrátit z vězení do ČR výměnou za svědectví o korupci v JAR. „Ohledně zmatků v JAR – i já mám takovou informaci, že se nejednalo o pravdivé zprávy, žádné jednání o svědectví neprobíhá,“ sdělila Právu.

Krejčířovy případy z Česka řešil v minulosti městský soud. Nejdřív dostal pravomocný trest 10,5 roku vězení za daňový únik, podvod s akciemi Teplárny Otrokovice a tunel ve společnosti Technology Leasing. Druhý, zatím nepravomocný trest 15 let, do kterého se započítává i ten desetiletý, se týká údajného tunelování firmy Čepro a přípravy vraždy celníka.

Po odvolání Krejčířových právníků se bude i touto kauzou zabývat Vrchní soud. Krejčířův případ mu brzy pošle Městský soud v Praze, sdělila Právu mluvčí soudu Markéta Puci.  Spis tam zatím není, protože rozsudek s odůvodněním ještě není sepsaný,“ řekla Puci.

Pokud vím, ČR má stále požádáno o jeho vydání a JAR zatím nevyhověla. Teoreticky, kdyby se tak stalo, byl by pravděpodobně vzat v ČR do vazby.
Krejčířova obhájkyně Karolína Babáková

Babáková navíc tvrdí, že úřady Krejčíře vůbec neměly stíhat jako uprchlého. „Místo jeho pobytu bylo známé a od vzetí do vazby v JAR neměl možnost se svobodně rozhodovat o tom, zda se do ČR k soudu dostaví nebo ne. Toto je přitom i dle judikatury základní podmínka k tomu, aby byl někdo stíhán jako uprchlý,“ sdělila Právu.

České soudy podle ní Krejčířův status uprchlého vysvětlovaly kostrbatě. „Že když žádá o azyl v jiné zemi, dává tím najevo, že nemá vůli se do ČR vrátit. Jiný argument jsem nezaznamenala,“ dodala.

Pokud se Krejčířovy kauzy budou řešit znovu, neznamená to ještě, že se podnikatel dostane hned do Česka. Závisí to na dohodě s JAR. „Stíhají ho obě tyto země, každá v jiných kauzách. Pokud vím, ČR má stále požádáno o jeho vydání a JAR zatím nevyhověla. Teoreticky, kdyby se tak stalo, byl by pravděpodobně vzat v ČR do vazby,“ upřesnila Babáková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám