Hlavní obsah

Byla to hloupost, řekl mladý muž, který na diskotéce tekutou drogou málem zabil dva lidi

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Až 18 let vězení hrozí Petru Novotnému (27), který od čtvrtka stojí před Krajským soudem v Hradci Králové a zpovídá se z drogového deliktu. Obžaloba ho viní z toho, že loni v červnu přinesl na diskotéku ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších plastovou sklenici s čirou tekutinou GHB, zvanou tekutá extáze. Po jejím požití měli tři lidé zdravotní potíže, z toho dva málem nepřežili. Život jim zachránili lékaři ve vrchlabské nemocnici.

BEZ KOMENTÁŘE: Petr Novotný u souduVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

„V noci na sobotu 7. června 2015 se kolem druhé hodiny ranní této tekutiny napili dva muži (24 a 26 let) a jejich pětadvacetiletá kamarádka. GHB je zakázaná psychotropní látka, která může být v kombinaci s alkoholem velmi nebezpečná, což také všichni tři vzápětí pocítili. Žena a její o rok starší kamarád dokonce upadli do bezvědomí,“ uvedla letos v září krajská policejní mluvčí Hana Klečalová.

Byla to absolutní hloupost, jednal jsem v opileckém rozmaru.
obžalovaný

Oba se naštěstí dostali včas do rukou lékařů ve vrchlabské nemocnici, kteří jim zachránili život. Oba měli v krvi kolem 1,8 promile alkoholu a zjištěny byly skutečně i drogy. Druhý z kamarádů, který na diskotéce pracoval jako barman, tak vážné problémy neměl. Stačilo mu osvěžení studenou vodou z místního potoka.

„Tekutá extáze je psychotropní látka GHB, tedy kyselina 4-hydroxybutanová,“ upřesnil státní zástupce Jan Vodička s tím, že po požití této tekutiny došlo u dvou poškozených k intoxikaci, bezvědomí a nedostatečné dechové činnosti spočívající v neudržení dostatečné průchodnosti horních dýchacích cest, která bezprostředně ohrožovala jejich život.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Petr Novotný v soudní síni hradeckého krajského soudu na začátku hlavního líčení.

Drogu dostal od neznámých lidí

„Byla to absolutní hloupost, jednal jsem v opileckém rozmaru. Nedomníval jsem se, že by mohla mít tekutá extáze na někoho takové účinky, protože jsem to pil sám,“ kál se obžalovaný, rodák ze Špindlerova Mlýna, který však dlouhodobě žije s partnerkou a malým dítětem v Praze. Jak řekl soudu, cítí se být vinen a je ochoten uhradit škodu, kterou svým jednáním způsobil.

Jak vyplynulo ze čtené výpovědi majitele diskotéky, který zavolal záchranku, poškození možná věděli, co pijí. Muž ale u toho nebyl a neví, kdo jim pití podal. Jako první podle jeho vyjádření zkolabovala dívka. Její kamarád byl nejprve agresivní, krátce nato ale zkolaboval také, stejně jako ona zvracel, dusil se a záchranáři ho museli intubovat.

Půllitrovou lahev s tekutou extází získal Novotný údajně už asi dva dny předtím od partičky neznámých lidí. Naplněna měla být zhruba ze třetiny a obžalovaný z ní údajně sám pil. Jemu, i přesto, že také požíval alkohol, prý žádné zdravotní problémy nezpůsobila. „Mělo to uvolňující, takové radostné účinky, pokud bych to měl vyjádřit,“ řekl na dotaz soudce s tím, že to měla být jeho první zkušenost s touto drogou.

Pojišťovny chtějí 90 tisíc

„Pro mne je tato část výpovědi obžalovaného krajně nevěrohodná,“ řekl státní zástupce k verzi obžalovaného, že drogu dostal od neznámých lidí. „Každá droga, i cigareta marihuany, má nějakou cenu. A tekutá extáze bude jistě dražší. A obžalovaný disponoval v podstatě půllitrovou lahví,“ upozornil státní zástupce Vodička, který dodal, že s tímto typem drogy se zatím ve své praxi setkal poprvé.

Zatímco poškození se s žalobou o náhradu škody nepřipojili, pojišťovny žádají za léčbu poškozených náhradu škody 90 tisíc korun. Hlavní líčení bude pokračovat v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám