Hlavní obsah

Mladík nutil čtrnáctiletou dívku k obnažování. Od soudu odešel s podmínkou

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Tříletý podmíněný trest se zkušební dobou na pět let a ambulantní sexuologická léčba. To je trest, který v pátek vyměřil Krajský soud v Liberci devatenáctiletému mladíkovi z Frýdlantska za to, že nutil čtrnáctiletou dívku, aby mu posílala fotky a videa, na kterých se musela obnažovat a masturbovat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Je to fenomén dnešní doby. Dnešní náctiletí se sotva pozdraví v reálu na autobusové zastávce, ale jakmile jsou skrytí na internetu, čile komunikují i prostřednictvím velmi hrubých poznámek a požadavků,“ řekl ve své závěrečné řeči před vynesením rozsudku v případu liberecký státní zástupce Radim Kadlček.

Soud uznal mladíka vinným ze zvlášť závažného zločinu sexuálního nátlaku. „Jestli mi to video nepošleš, rozešlu fotky, co jsi mi už poslala, tvým kamarádům a pověsím je na Facebook,“ vyhrožoval muž.

„Po dívce nejprve požadoval fotografii prsou. Když mu poslala fotografii, na které si prsa zakrývala rukou, vyhrožoval jí a požadoval fotografii nahých prsou. Obdobně se pak dožadoval fotografií rozkroku a videa s masturbací,“ popsal Kadlček.

Udělal jsem to, byl jsem zvědavý.
obžalovaný

Policisté, kteří mladíka letos v březnu vyšetřovali, se s ním nesetkali poprvé. Už před pěti lety byl jako čtrnáctiletý vyšetřovaný kvůli znásilnění pětileté holčičky. Protože mu nebylo ještě patnáct let, nebyl trestně odpovědný, vyšetřování se zastavilo a do dnešního dne měl trestní rejstřík čistý.

Jediný trest, kterého se za svůj první čin dočkal, byl, že musel docházet do střediska výchovné péče. Tam se ale poprvé objevil až tři roky po činu a po sedmi sezeních s psycholožkou jeho docházení do střediska skončilo.

Pomohla přednáška o kyberšikaně

Čtrnáctiletou dívku, od které se dožadoval fotek a videí, znal mladík od vidění z města, ve kterém oba žijí. Dívka mu nejdříve olajkovala jeho profilovou fotku na Facebooku a pak si začali psát. Konverzace ale rychle sklouzla k vyžadování fotek.

„Udělal jsem to, byl jsem zvědavý,“ řekl v pátek mladík u soudu. „Kouknul jsem se a hned jsem to vymazal.“

Snažil se také přesvědčit soud, že ve skutečnosti nevěděl, kolik dívce je. Státní zástupce ale prokázal, že mladík znal dobře dívčiny spolužáky, a musel tedy vědět, do kolikáté třídy chodí.

V celém případu zřejmě sehrálo pozitivní roli, že vydíraná absolvovala ve škole přednášku o kyberšikaně. Poté, co se doma svěřila matce, obrátila se sama dívka na lektora, který jim o kyberšikaně přednášel.

Ten dívce doporučil zajistit screenshoty konverzace s mladíkem a okamžitě kontaktovat policii. To také dívka a její matka udělaly. Mladíkovi za sexuální nátlak hrozí pět až dvanáct let vězení.

Trpí sexuální deviací

Soudní znalci zjistili, že mladík má poruchu osobnosti se sexuální deviací. Objevili u něj fetišistické a sadomasochistické zájmy. „Ovládací schopnosti byly u něj ve chvílích, kdy byl s dívkou v kontaktu, podstatně sníženy,“ napsal sexuolog Petr Weiss, jenž mladíka vyšetřoval.

Právě zjištěná sexuální deviace nakonec sehrála roli u výše trestu. Mladíkovi totiž hrozilo pět až dvanáct let vězení. Státní zástupce ale kvůli zjištění znalců i kvůli velkému souběhu polehčujících okolností navrhl podmíněný trest snížit pod tuto sazbu, ovšem s maximální zkušební dobou a s léčbou. Soud tento návrh akceptoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám