Hlavní obsah

Soud prodloužil doživotně odsouzenému Dahlgrenovi vazbu

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Brněnský krajský soud v pátek prodloužil vazbu Američanovi Kevinu Dahlgrenovi, jehož letos v červenci poslal za vraždu jeho čtyř příbuzných v Brně-Ivanovicích z roku 2013 na doživotí za mříže. Cizinec je stále ve vazbě, a nikoli ve výkonu trestu, protože rozsudek zatím není pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Dahlgren opět u souduVideo: Vladimír Klepáč, Právo

 
Článek

Již před bezmála čtvrt rokem si proti verdiktu podal Dahlgren odvolání. Zatím se ale neví, kdy by se jím mohl vrchní soud zabývat.

Američanův vzhled se výrazně změnil. Do soudní síně jej přivedla eskorta vězeňské služby za zpřísněných bezpečnostních opatření značně sešlého. Cizinec byl neučesaný, ve tváři zarostlý, pobledlý a měl nepřítomný pohled. „Ve vazbě bere léky. Zhruba každého čtvrt roku jej navštěvují ve vězení jeho rodiče,“ řekl Právu Dahlgrenův obhájce Richard Špíšek.

Doplnil, že teprve v pátek dostal jeho klient od krajského soudu anglický překlad červencového doživotního rozsudku. Dokud není verdikt pravomocný, je odsouzený ve vazbě. Pokud se situace nezmění, bude muset brněnský krajský soud o prodloužení vazby rozhodovat za další tři měsíce znovu. Jednání o vazbě je neveřejné.

Měl prý psychické problémy

Dahlgrena od dětství podle jeho slov trápily psychické problémy. Ty nakonec vyřešil před třemi roky tím, že se na čas přestěhoval ke svým příbuzným do Brna. Chtěl změnit prostředí, poznat nové přátele, zkusit si novou práci. Jenže po několika týdnech je podle spisu v jejich rodinném domě zavraždil, jejich těla odvlekl do garáže objektu a tam je zapálil.

Následně odjel do Vídně, odkud odletěl do USA. Tam jej ale na letišti zadržela policie. Po několika měsících byl vydán ke stíhání do Česka. K vraždě se nepřiznal. Při procesu mluvil jen o svých vleklých a těžkých psychických problémech. Soud ale dospěl k závěru, že dalších a zcela jasných usvědčujících důkazů je tolik, že jej poslal na doživotí za mříže.

Přestože verdikt není pravomocný, lze předpokládat, že Dahlgren se bude snažit o to, aby byl vydán do své vlasti, kde by si odpykal trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám