Hlavní obsah

Kandidát do Senátu na Ústecku nesmí kvůli jízdě v opilosti 1,5 roku řídit

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Za volant nesmí 18 měsíců usednout nezávislý starosta Malečova na Ústecku a kandidát do Senátu Petr Kůstka. Na začátku srpna ho v centru Ústí nad Labem zastavila pozdě večer policie a on nadýchal kolem 1,6 promile alkoholu. Kromě toho Kůstka musí zaplatit pokutu 30 tisíc korun.

Stavím se k tomu jako chlap, říká k trestu za alkohol za volantem starosta MalečovaVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Stejným trestem ho potrestal soud před časem trestním příkazem, Kůstka ale proti tomu podal odpor, ve středu se tak konalo u ústeckého okresního soudu hlavní líčení. Rozsudek zatím není pravomocný, Kůstka i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Rozhodnutí soudu plně respektuji.
obžalovaný

Kůstka podle svých slov ujel od restaurace v centru Ústí jen asi pět metrů a policie ho zastavila. Na měřicím přístroji nadýchal postupně 1,59, 1,74 a 1,47 promile. „Stalo se, lituji toho, bylo to poprvé a naposledy. Stavím se k tomu jako chlap a veškeré důsledky, které budou, přijímám,“ řekl před zahájením jednání Kůstka. Podle něj šlo o krizovou situaci, z jakého důvodu ale za volant usedl, nechtěl konkretizovat.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Petr Kůstka na Okresním soudu v Ústí nad Labem

Po krátkém líčení soud rozhodl opět trestním příkazem. „Je osobou bezúhonnou, na druhé straně má záznamy v kartě řidiče a nadýchal výrazně přes jedna promile, proto není možné uložit trest na samé spodní hranici,“ uvedl v odůvodnění soudce Martin Šámal.

Skončil poslední

Kůstka zvažoval po medializaci svého případu i to, že odstoupí ze senátních voleb. „Můj tým i já potom, který jsem měl poslední slovo, jsem zvážil, že budeme pokračovat i s tímto velkým hendikepem. Bylo to určité referendum v mé samosprávě a voliči mi dali důvěru,“ uvedl.

Ve své obci v Malečově Kůstka jasně vyhrál, dostal téměř 63 procent hlasů. Po rozsudku Kůstka konstatoval, že rozhodně není v pořádku, když starosta řídí pod vlivem. „Rozhodnutí soudu plně respektuji, lhůtu jsem si ponechal, že to budu konzultovat se svým právníkem,“ dodal po rozsudku Kůstka.

Kůstka byl jedním z deseti kandidátů na senátora za Ústecko, jako jediný nekandidoval s podporou nějaké strany, do voleb se registroval na základě sebraných podpisů od lidí. Se ziskem 5,39 procenta hlasů skončil na posledním místě.

S porušením zákona při jízdě autem se potýkali dříve i další nyní neúspěšní kandidáti na senátora za Ústecko. Opilý řídil před lety nynější náměstek primátorky Jiří Madar (UFO). Jeho poslední přestupek z roku 2005 úředníci ústeckého magistrátu zastavili a kandidát Ústeckého fóra občanů vyvázl bez trestu. Sami pak skončili za zneužití pravomoci před soudem, který je nakonec osvobodil.

Reklama

Výběr článků

Načítám