Hlavní obsah

Ve zlínské nemocnici zasahuje policie, údajně kvůli hospodaření

Zlín
Aktualizováno

Policie v úterý zasahuje v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně. Podle informací ČTK by to mělo být kvůli jejímu hospodaření. Hospodaření nemocnice v posledních letech končilo kladně, přesto její fungování často kritizovali někteří opoziční krajští zastupitelé. Letos by nemocnice měla také hospodařit kladně, přestože je nyní ve ztrátě, řekl novinářům hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPO).

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Na místě probíhají úkony trestního řízení, akci provádějí policisté z úseku hospodářské kriminality ze Zlína. V tuto chvíli se na pokyn státní zástupkyně nebudeme k věci vyjadřovat, nejdříve možná zítra,“ řekla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Kraj v posledních čtyřech letech vedla koalice ČSSD, komunistů a Strany práv občanů (SPO), v opozici byli lidovci, kteří nyní vyhráli krajské volby, ODS a TOP 09/STAN. Na konci srpna činila ztráta nemocnice asi 15 miliónů korun. Podle vedení kraje ztrátu způsobilo nedostatečné financování léků speciálních center.

„Došlo k výraznému navýšení centrových léků, předpokládáme, že dojde k dohodě se zdravotními pojišťovnami a tato ztráta za centrové léky bude vyrovnaná,” uvedl Nečas.

Zvýšily se náklady na léky

Centrové léky jsou vyspělé přípravky, které cíleně působí na mechanismus konkrétních onemocnění a jsou podávány ve specializovaných, akreditovaných léčebných centrech, jež se zabývají nejtěžšími případy.

Náklady na léky se podle Nečase zvýšily asi o 20 miliónů korun. Podle hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD) je problém plateb za centrové léky celorepublikový.

Zlínská nemocnice má 15 specializovaných center, ve kterých se léčí ty nejtěžší případy z celého kraje. Rozšířilo se například onkologické centrum, které získalo nové přístroje, magnetickou rezonanci, přístroj PET/CT a lineární urychlovač za asi 145 miliónů korun, z 85 procent pokryly nákup evropské dotace.

Reklama

Výběr článků

Načítám