Hlavní obsah

Případ legionelly ve wellness hotelu je u soudu, provozovateli hrozí až deset let

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Závažný případ ohrožení života bakterií legionellou začal v pondělí projednávat Okresní soud ve Zlíně. Provozovatel wellness hotelu v Březůvkách na Zlínsku Pavol Šindolár měl vystavit nebezpečí nejméně 36 lidí. V hotelu se objevila bakterie legionella, která předloni způsobila smrt cizince a važné onemocnění pětapadesátiletého muže z Prostějova.

Zlínský soud projednává případ nebezpečné legionelly, která se předloni objevila ve wellness hotelu v Březůvkách na Zlínsku.Video: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Obžalovaný provozovatel z Prahy je stíhán pro obecné ohrožení a těžké ublížení na zdraví. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až deset let vězení.

Bakterii legionellu zjistili v pitné a teplé vodě v hotelu pracovníci Krajské hygienické stanice Zlínského kraje. Na základě vyšetření vody měl provozovatel hotelu učinit protiepidemiologické opatření. „Muž však hotel provozoval dál, a dokonce nabízel prostřednictvím internetu zvýhodněné pobyty,“ řekla již dříve policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Šindolár tvrdí, že se společně s majitelem hotelu Františkem Divokým snažili opatření splnit.

„Osmdesát procent opatření jsme měli udělaných. Pak mi František Divoký, jako majitel hotelu i firmy, dal příkaz, abych hotel otevřel. Moje hloupost, neuváženost. Neuvědomoval jsem si, že bych tím někomu mohl způsobit smrt. Bylo mi řečeno, že musím otevřít. Jinak mi hrozil vyhazov. Doslova od Divokého zaznělo, že pokud se neotevře a on přijde o peníze, já skončím,“ sdělil u soudu obžalovaný. Majitel hotelu bude coby svědek u soudu vypovídat 14. listopadu.

Foto: Aleš Fuksa

Pavol Šindolár je stíhán pro obecné ohrožení a těžké ublížení na zdraví.

Cizinec zemřel

Případ začal ohlášením onemocnění cizince bakterií legionella hygienické stanici ve Zlíně.

„Cizinec na toto onemocnění zemřel po návratu do své vlasti z krátkého pobytu ve wellness hotelu na Zlínsku. Pracovníci hygienické stanice odebrali v hotelu vzorky pitné a teplé vody a zjistili až 1500násobné překročení hygienického limitu bakterie legionella,“ konstatovali policisté.

K nákaze došlo v době, kdy byl provozovatel již dvakrát upozorněn na všechny nedostatky. Muže z Prostějova po třídenním pobytu ve wellness hotelu na Zlínsku hospitalizovali v nemocnici z důvodu závažného poškození plic po nakažení legionellou. Jeho léčba byla velmi komplikovaná.

Případ z listopadu 2014 až ledna 2015 nahlásili policii hygienici. „Zařízení hotelu bylo dáno mimo provoz. Až v lednu 2015 nám provozovatel předložil vyhovující vzorky vody,“ sdělila zlínská hygienička Hana Tkadlecová.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zlínský wellnes hotel, ve kterém se legionella objevila

Zákaz se nedodržoval

Provozovatel však zákaz provozu zřejmě nedodržoval, protože muž z Prostějova pobýval ve wellness hotelu mezi vánočními svátky a Silvestrem. Právě kvůli porušení hygienického nařízení podali hygienici na provozovatele trestní oznámení. Poškozený, který byl na pokraji smrti, bude od obžalovaného požadovat od dvou do deseti miliónů odškodného.

VZP chce od obžalovaného uhradit 1,3 miliónu korun za náklady na léčbu muže nakaženého legionellou. „Kdybych je měl v ruce, okamžitě to zaplatím. Pro toho pána to ještě pořád není hodně,“ kál se obžalovaný.

Soud bude pokračovat v listopadu. Není vyloučeno, že při dalším hlavním líčení padne i rozsudek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám