Hlavní obsah

Irácký uprchlík dostal za krádež v nevěstinci podmínku, o odsouzení nemá tušení

Právo, Patrik Biskup
Domažlice

Osm měsíců vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Takový trest vyměřil domažlický okresní soud Abdullahovi Husseinovi za krádež 70 tisíc korun v erotickém podniku na Domažlicku letos v lednu. Devatenáctiletý irácký běženec nemá o odsouzení ani tušení, už nejméně půl roku se zdržuje na neznámém místě a je stíhán jako uprchlý.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Rozhodnutí jsme poslali jeho obhájci, který se zatím nevyjádřil,“ sdělil v pátek Právu soudce Milan Anderle. Po nabytí právní moci bude verdikt zanesen do Evropského informačního systému rejstříků trestů. Pokud by Hussein požádal v některé z evropských zemí o azyl, tak v případě lustrace se imigrační úředníci dozvědí o jeho odsouzení v ČR.

Hussein byl naposledy registrován v táboře pro uprchlíky v německém Vietachu nedaleko českých hranic. Odtud ale zmizel, podle indicií tamních policistů odcestoval pravděpodobně do Švédska.

Oznámili jsme to ve Furthu a do hodiny ho tam chytili.
svědek taxikář

Do Čech za pobavením vyrazil Iráčan společně s dalšími dvěma krajany. Vybrali si noční klub ve Folmavě. Tam mladík odcizil z neuzamčené zásuvky za barem peněženku s finanční hotovostí 2500 eur (68 000 korun). Poté všichni tři cizinci sedli do taxíku a ujížděli zpátky přes hranice. Barman mezitím krádež zjistil a zavolal taxikáři, který už byl s pasažéry v Německu.

Vyskočil z auta

„Otočil se a jel s nimi zpátky, přičemž pachatel, který měl u sebe odcizenou peněženku, z auta vyskočil,“ uvedla už dříve policejní mluvčí Dagmar Brožová s tím, že německá policie zloděje obratem zadržela. Po výslechu byl však propuštěn na svobodu.

„Akorát jsem dojel těsně za hranice, když mi volali, abych se vrátil do Čech, že jeden z těch tří ukradl v klubu kasírtašku. Když jsem auto obrátil, spolujezdec na přední sedačce otevřel dveře a vyskočil ven. Ostatní na mě spustili, co to má znamenat. Tak jsem dělal blbýho a pořádně šlápl na plyn,“ popsal již dříve Právu cestu taxikář.

Dvojici Iráčanů dovezl do klubu a předal policii. S majitelem nočního podniku se hned vydali do Německa hledat zloděje. „Oznámili jsme to ve Furthu a do hodiny ho tam chytili,“ dodal taxikář.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám