Hlavní obsah

V opilosti způsobil autonehodu, při níž zemřel sedmiletý chlapec. Dostal šest let

Právo, koc
Teplice

Na šest let do věznice s dozorem poslal v pátek teplický okresní soud čtyřiadvacetiletého Matěje Šmrhu, který v silné opilosti způsobil tragickou nehodu, při které zemřel sedmiletý chlapec. Navíc mu na osm let zakázal řídit motorová vozidla.

BEZ KOMENTÁŘE: Matěj Šmrha u souduVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Tragická nehoda se stala začátkem července v obci Razice. Osmi pivy a třemi panáky whisky posilněný Šmrha nezvládl ve vysoké rychlosti pravotočivou zatáčku a s vozem, který řídil, narazil do domu.

Auto pak nekontrolovatelně přeletělo na druhou stranu silnice, kde narazilo do zaparkovaného auta. To přimáčklo na druhý zaparkovaný vůz sedmiletého chlapce a jeho babičku. Dítě utrpělo mnohačetná závažná zranění, kterým na místě podlehlo. Žena skončila s těžkým zraněním v nemocnici, kde se léčí dodnes.

Měl celý život před sebou. V důsledku vašeho neospravedlnitelného chování přišel o život.
Stanislav Řehola, předseda trestního senátu

Středně těžké zranění utrpěl i další chlapec školního věku, bratr oběti. Velké štěstí měl nejmladší ze sourozenců. Teprve tříměsíční hoch byl v době nehody v dětské skořepinové autosedačce v autě, do kterého naboural vůz řízený obžalovaným.

„Měl celý život před sebou. V důsledku vašeho neospravedlnitelného chování přišel o život," řekl ve zdůvodnění rozsudku předseda trestního senátu Stanislav Řehola.

V opilosti neřídil poprvé

Policisté naměřili po nehodě Šmrhovi 2,22 promile alkoholu v dechu, krevní test prokázal po dvou hodinách hodnotu 1,8 promile. Šmrha se podle znaleckého posudku vřítil do zatáčky v obci rychlostí 75 až 83 kilometrů v hodině.

Šmrha vinu přiznal, před soudem se pozůstalým několikrát omluvil. Soudce však jeho doznání a lítost nebral za výrazně polehčující okolnost. Mladík totiž neřídil opilý poprvé.

V roce 2012 ho teplický soud potrestal zákazem řízení na tři roky. Policie mu tehdy naměřila 2,3 promile. Řidičský průkaz si Šmrha vyzvedl jen necelé tři měsíce před tragédií.

Soud jej potrestal za usmrcení z nedbalosti, těžkou újmu na zdraví z nedbalosti a ohrožení pod vlivem návykové látky. Rodinu, která požadovala odškodnění přesahující v součtu zhruba pět miliónů korun, soud odkázal na civilní řízení.

Rozsudek není pravomocný, obžalovaný si vzal lhůtu na odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám