Hlavní obsah

Vrah, který svou oběť zastřelil 13 ranami, chtěl nový proces. Neuspěl

– Ústí nad Labem
Právo, Aleš Pelikán

Neúspěšně se nového projednání svého případu u Krajského soudu v Ústí nad Labem domáhal 40letý Pavel Švancara, který byl před čtyřmi lety odsouzen na 18 let vězení za vraždu svého známého. Podle soudu ale nebyly pro obnovu shledány důvody podle trestního řádu, proto žádost v úterý zamítl. Švancara proti výroku soudu na místě podal stížnost.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Pavel Švancara před Krajským soudem v Ústí nad Labem

Článek

Podle obžaloby muži jeli v listopadu před pěti lety bílým BMW oběti a zaparkovali mezi obcemi Slavošov a Javory na pomezí okresů Děčín a Ústí nad Labem. Po předchozí hádce měl Švancara pětkrát vystřelit z legálně drženého pětiranného revolveru Smith & Wesson.

Postřelený muž pak utíkal asi 380 metrů, přičemž měl Švancara z pistole Glock vystřelit po oběti ještě nejméně šest střel. Střely zasáhly mimo jiné plíce, játra i srdce. Muže střelil ještě poté, co ležel na zemi a nehýbal se. „Vystřelil jsem ze strachu, jestli se neotočí a nestřelí mě,“ řekl Švancara u soudu s tím, že brečel a byl v šoku.

Švancara na místě střelby sebral některé věci muže a údajně i jeho pistoli. Po činu odjel autem oběti do Ústí nad Labem, kde ho zaparkoval ve čtvrti Krásné Březno. Pak odjel vlakem do Děčína, kde žil.

Zbraně vyhodil

V úterý u soudu vypovídala Švancarova manželka, která potvrdila, že s ním pak jela k řece Labe, kde do vody hodil zbraně. „Je s podivem, že se pan odsouzený zbavil takového důkazu, kterým by mohl dokázat, že se na něj střílelo a byl ohrožen,“ řekla předsedkyně senátu Kamila Elsnicová.

Švancara se celou dobu u soudu hájil tím, že měl strach o život, protože ho muž ohrožoval pistolí. Tu mu podle jedné z výpovědí měl přiložit i k hlavě. Spor se točil především kolem peněz, které Švancara oběti měl dlužit. Pak se také prý bál, že muž může ublížit jeho rodině.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám